Een 'zandmotor' voor de kust van Zuid-Holland

Artist impression van het nieuwe schiereiland. Beeld Bureau Podium

Een nieuw schiereiland bij Ter Heijde maakt zandsuppleties voor de kust voorlopig overbodig.

Veilig. Natuurlijk. En goedkoop. Dat moet het effect zijn van de ‘zandmotor’, een nieuw schiereiland voor de kust van Zuid-Holland. Er wordt een zandduin aangelegd die in de loop van twintig jaar de kust breder zal maken. Het schiereiland krijgt de vorm van een haak, die vast zit aan de kust bij Ter Heijde en in noordelijke richting loopt. Het is honderd hectare groot, ofwel zo’n tweehonderd voetbalvelden. Het schiereiland heeft een binnenmeer waar vogels en zeehonden kunnen leven. Zwemmers, surfers en wandelaren zullen ervan profiteren. En de reguliere zandsuppleties voor de kust door Rijkswaterstaat zijn voorlopig overbodig. De kosten: 70 miljoen euro. Bij succes is de kans groot dat ook elders langs de kust dergelijke zandeilanden worden aangelegd. (NRC)