Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

De Wikileaks-cables over Nederland

Halverwege januari 2011 kregen RTL Nieuws en NRC Handelsblad via de Noorse krant Aftenposten beschikking over duizenden diplomatieke codeberichten van de Amerikaanse ambassade in Nederland naar de Verenigde Staten. Deze werden tussen juni 2000 en februari 2010 verstuurd en geven een unieke blik achter de schermen van politiek Den Haag. Op deze pagina vindt u een overzicht van de berichten die we naar aanleiding van de cables schreven, drie vragen en antwoorden over de cables en de telegrammen die bij onze berichtgeving horen.

Nieuws uit de cables

Over de publicatie van cables

Waarom publiceert NRC Amerikaanse diplomatieke ambtsberichten?

De online publicatie van de telegrammen is bedoeld als ondersteuning van de artikelen in de krant die we over de documenten schrijven. In de papieren krant hebben we maar beperkt ruimte om uit de ambtsberichten te citeren. Wie meer wil, kan op onze site terecht. Het bekijken van de integrale ‘cables’ geeft de lezer ook een beeld van de toon en vorm van de berichtgeving. Bovendien kan de lezer goed zien hoe wij met de ambtsberichten omgaan. Welke passages lichten we eruit, welke laten we onbesproken?

Waarom publiceren we niet alle ‘cables’?

Wij willen selecteren, duiden, opmerkingen van context voorzien, het nieuws checken en hoor en wederhoor toepassen, dat is de kerntaak van de krant. Zomaar alle cables publiceren zonder enige duiding of achtergrond past daar niet in. Daarom publiceren we alleen cables naast onze redactionele stukken. Bovendien kunnen we, hoe zorgvuldig we ook naar de cables kijken, niet altijd de veiligheid van mensen inschatten.

Waarom halen we sommige namen weg en laten we andere staan?

Tot nog toe hebben we nog niet veel namen moeten ‘witten’. Politici, oud-politici, Nederlandse topambtenaren, Amerikaanse ambassadeurs: het zijn publieke figuren. Voorzichtiger zijn we waar het aankomt op minder bekende informanten, of ambtenaren in landen met een autoritair politiek bestel. Een mensenrechtenadvocaat in Tsjetsjenië heeft bescherming nodig. Net als een Nederlandse ambassademedewerker in Libië.

Wilt u weten hoe NRC met de cables omging?

Lees de journalistieke verantwoording

Wilt u weten hoe het diplomatieke verkeer en WikiLeaks werkt?

Lees dit inleidende stuk.

Wikileaks

De cables

Over Afghanistan en de uitlatingen van de koningin:

Over Afghanistan en de politieke druk op Bos:

Over Geert Wilders

Over Uruzgan

  • 67282 (6 augustus 2006)

Over AIVD:

Over JSF:

Over Antillen:

  • 37875 (3 augustus 2005)

Over Shell:

Over detentie Talibaanstrijder:

Over Lieberman:

Over het Nederlandse klimaatbeleid: