De Ruwe Gids

Na het weekend valt er ’s ochtends op het werk bij de beruchte koffieautomaat weer veel te bespreken: de eetgasten die zaterdagavond maar niet wilden vertrekken, WikiLeaks en dat ene meisje in het voetbalteam van je dochter dat zo gemeen speelt dat je steeds graspollen tegen haar aan wil gooien. En dan is het tijd

Na het weekend valt er ’s ochtends op het werk bij de beruchte koffieautomaat weer veel te bespreken: de eetgasten die zaterdagavond maar niet wilden vertrekken, WikiLeaks en dat ene meisje in het voetbalteam van je dochter dat zo gemeen speelt dat je steeds graspollen tegen haar aan wil gooien. En dan is het tijd voor een van de beste post-weekend-onderwerpen: het bespreken van televisieprogramma’s.

Echter: nu in januari een nieuw televisieseizoen is aangebroken, zijn er plotseling erg veel programma’s die gevolgd moeten worden. Dat kan niet allemaal. Toch wil niemand bij die koffieautomaat aan zijn wienermelange nippen en tijdens een verhitte discussie moeten constateren dat hij of zij niet kan meepraten. Voor al de mensen die erbij willen horen, maar die ook in het weekend een hond moeten uitlaten of een partner beloofd hebben echt een keer mee te gaan naar die keramiek-cursus: De Ruwe Gids voor de Weekendtelevisie.

Op Zoek Naar Zorro

Concept: auditie voor de hoofdrol in de musical Zorro. Het blijft vermakelijk om Pia Douwes te zien smelten en Willem Nijholt te horen oordelen. Wel doen de jongens vermoeden dat als zij Zorro zouden spelen, de held het liefst zou eindigen in de armen van zijn dienaar Bernardo. Een mogelijk te gebruiken zin: „Ik vind dat Kelvin best wel cojones heeft.”

The Voice of Holland

Concept: auditie voor een nieuwe popster. Het geheel nadert de climax en toch wordt het minder spannend. Ben zal wel gaan winnen, dus om mee te praten kan je jezelf nog even snel bij een kamp aansluiten: het ‘iedereen vindt hem leuk dus ik aanbid nog liever deze knolraap’-clubje of de ‘ik wil die gouden tanden om mijn grote teen’-beweging. Een mogelijk te gebruiken zin: „Ben tegen.”

Boer Zoekt Vrouw

Concept: auditie voor boerenmoeke. Het is alsof je kijkt naar een vervreemdende sketch over communicatievaardigheden: het is allemaal intens ongemakkelijk. Annemaries ‘geiten of schapen’-spel zou uitgegeven moeten worden. En er wordt een hart gebroken als boer Marcel bruut Sonja naar huis stuurt. Een mogelijk te gebruiken zin: „Soms, als de schemering valt, zie ik in de schaduwen boer Marcel in boxershort.”

Wie is de Mol?

Concept: BN’ers moeten via spelletjes geld verdienen. Een van hen is de mol en saboteert. Het is een verslavend programma, waar je bekende mensen plotseling zwetend lama’s ziet imiteren of in ruïnes lasergamen. Ook de biechten zijn zeer amusant: „Hij deed raar, dus hij is de mol, maar dat ligt te veel voor de hand. Behalve… als hij wéét dat ik dat denk…” Een mogelijk te gebruiken zin: „Die geit in aflevering 1 heette TinTin, dat is Kuifje in het Frans, Frans deed niet mee, de enige die nu niet echt meedoet is Pieter-Jan, ik ken een Art-Jan, Art heeft een kuifje dus die geit is de mol.”

    • Renske de Greef