De Bakker uitgeschakeld, Haase en Rus door

Tennisser Thiemo de Bakker was vandaag dichtbij een stunt, maar verloor toch. Robin Haase zette in Melbourne zijn opmars voort.

Robin Haase en Arantxa Rus hebben zich vandaag geplaatst voor de tweede ronde in het enkelspel van de Australian Open. De 23-jarige Haase won in de openingsronde op solide wijze van de Argentijnse gravelspecialist Carlos Berlocq in drie sets: 6-4, 6-3 en 7-6. Rus won in het vrouwentoernooi in drie sets van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands: 6-1, 3-6 en 7-5. Thiemo de Bakker was dichtbij een verrassing, maar werd toch in vijf sets uitgeschakeld door de sterke Fransman Gaël Monflis.

Haase, de huidige nummer 62 van de wereldranglijst, is aan een sterke opmars bezig. De tennisser, die vorig jaar bij de verkiezing van de ATP World Tour Awards uitgeroepen werd tot de Comeback Player of the Year, liet op Melbourne Park zien dat hij goed in zijn vel steekt. Zijn Argentijnse tegenstander had weinig in te brengen. Haase hoefde op baan negentien slechts een keer zijn service in te leveren en brak zijn tegenstander drie keer. In de beslissende tiebreak werd het 7-5. Haase heeft afgerekend met een hardnekkige knieblessure en is hard op weg zijn hoogste ranking ooit te verbeteren. Haase stond in 2008 op de 56ste plaats van de ranglijst.

Haase hoopt in 2010 het spelen van challengers zoveel mogelijk achterwege te laten. Vorig jaar won hij vijf van dergelijke toernooien, maar dit jaar wil de tennisser zich op het hoogste niveau bewijzen. Haase wist pas twee keer eerder in zijn carrière de tweede ronde van een grandslamtoernooi te halen. Op de Australian Open in 2008 en op Wimbledon vorig jaar. Op het gras van Londen verloor hij in 2010 in vijf sets van Rafael Nadal. Haase speelt woensdag tegen Juan Monaco, die in Melbourne als 26ste is geplaatst.

Rus was vanmorgen in een spannende derde set van een partij die twee uur en achttien minuten duurde, de gelukkigste. De Nederlandse, die via de kwalificaties was doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, was met een sterke eerste set voortvarend aan de partij begonnen. Een break op 3-4 kostte haar de tweede set.

De derde en beslissende set was zeer spannend, omdat beide speelsters moeite hadden hun opslag te behouden. Mattek-Sands was op eigen service bij een 5-4 voorsprong twee punten van de overwinning verwijderd, maar Rus vocht zich knap terug. De Nederlandse sloeg een paar games later op haar eerste matchpoint toe. In de tweede ronde neemt Rus het op tegen de als 23ste geplaatste Russin Svetlana Koeznetsova, die eenvoudig won van de Amerikaanse Alison Riske.

De Bakker was vandaag dichtbij een stunt tegen Gaël Monfils, maar verloor uiteindelijk toch in vijf sets. De Franse nummer twaalf van de wereld wist een 2-0 achterstand in sets om te buigen in een 3-2 overwinning: 6-7, 2-6, 7-5, 6-2 en 6-1. De Bakker had in de derde set zelfs nog met 5-2 voor gestaan, maar een blessure wierp hem ver terug. „Ik verrek een spier bij 4-1 in de derde set. Ik ben er ziek van!”, zo liet De Bakker via twitter weten.

Roger Federer is zijn jacht op een vijfde Australian Open-titel goed begonnen. De Zwitser won vandaag in de eerste ronde eenvoudig van Lukas Lacko: 6-1, 6-1 en 6-3. Nikolai Davidenko liet zich in de eerste ronde verrassen door Florian Mayer: 3-6, 6-4, 6-7 en 4-6.