'Cyberwapen van Israël en VS'

Israël en Amerika hebben gezamenlijk het computerprogramma Stuxnet getest, dat vorig jaar grote schade zou hebben toegebracht aan het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft The New York Times gisteren gemeld op basis van interviews met betrokkenen.

Stuxnet heeft volgens een geciteerde Amerikaanse bron de nucleaire ambities van Iran ernstige schade toegebracht. Amerikaanse en Israëlische functionarissen uitten zich de laatste maanden over het programma, maar in verdekte termen. Gary Samore, strateeg van president Barack Obama, zei op een persconferentie „verheugd” kennis te hebben genomen van Irans problemen met centrifuges om uranium te verrijken, en dat „de VS en bondgenoten er alles aan doen” om die problemen verder te vergroten. De scheidend chef van de Israëlische geheime dienst zei vorige maand dat Iran niet voor 2015 een atoombom kan hebben.

Volgens Israël probeert Iran atoomwapens te verwerven. Israël geeft formeel het publieke geheim nooit toe dat het zelf kernwapens bezit. Iran zegt dat het alleen nucleaire energie wil opwekken.

De tests met het cyberwapen vonden volgens geïnterviewden plaats in Dimona, een Israëlisch woestijnstadje waar een zwaar bewaakt complex het vermoedelijke centrum is van Israëls nucleaire faciliteiten. Volgens The New York Times maakten Amerikaanse en Israëlische experts daar de Iraanse centrifuges na. Stuxnet is ontworpen als een virus dat de centrifuges van binnenuit kan uitschakelen. Volgens nucleaire inspecteurs heeft Iran ondanks de problemen nog werkende centrifuges.