Criminele band tussen rivaliserende hooligans

Supporters van de harde kern van Ajax doen criminele zaken met supporters van rivaliserende clubs, bijvoorbeeld in verdovende middelen. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in een gesprek met deze krant.

Hij zegt: „De politie heeft me laten zien dat in de harde kern van Ajaxsupporters echte criminaliteit zit en dat die criminelen vriendjes zijn met vechtersbazen uit andere steden. Men vecht dus met rivaliserende voetbalclubs, maar werkt samen als het gaat om veel ernstiger zaken, bijvoorbeeld drugs!”

Binnenkort praten voetbalcoördinatoren van politiekorpsen in grote voetbalsteden samen over de aanpak van hooligans. Volgens Frank Paauw, korpschef van Rotterdam-Rijnmond en in de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor voetbalgeweld, willen korpsen al langer „bij de aanpak van hooligans niet alleen kijken naar ordeverstoringen, maar ook mogelijke criminele activiteiten onderzoeken”.

Sinds november arresteerde de Amsterdamse politie tien Ajax-supporters op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en drugshandel. De burgemeester legt deze week groepsverboden op aan tien supporters van de harde kern. Ze moeten zich op het politiebureau melden als Ajax of het Nederlands elftal in de Arena speelt. Mogelijk krijgen meer Ajaxsupporters zo’n verbod.

Een steeds hardere kern, die steeds grover optreedt: pagina 5

    • Esther Rosenberg
    • Karel Berkhout