Concert op ijsgitaar bij min tien graden

IJsgitaar op eerdere editie van IceMusic Festival. Foto Bjorn Furuseth
IJsgitaar op eerdere editie van IceMusic Festival. Foto Bjorn Furuseth

Of hij een gitaarhals en snaren meebrengt naar Noorwegen. Dan bouwt de Amerikaanse ijsbeeldhouwer Bill Covitz er een klankkast van ijs om heen. Jazzgitarist Bram Stadhouders (23) uit Tilburg heeft een bijzondere uitnodiging te pakken. Hij zal komend weekend optreden bij minus tien graden op het IceMusic Festival in Geilo, tussen Bergen en Oslo in Noorwegen.

„Een unieke eerste keer waar ik erg naar uitzie. Ik ben erg benieuwd hoe mijn gitaar zal gaan klinken”, zegt Stadhouders, die donderdag naar het hoge noorden vertrekt.

Hij geeft er twee concerten, een vrij, geïmproviseerd optreden met de Egyptische zangeres Fatma Zidan en een middernachtshow met de Noorse ijsmuzikant en festivalorganisator Terje Isungset, met nummers van diens cd Wintersongs. Dat is een opmerkelijk album, dat vorig jaar verschenen is op het label All Ice Records, en ingespeeld met enkel ijsinstrumenten.

Op het ijsmuziekfestival, dat jaarlijks gehouden wordt bij volle maan, is alles gemaakt van sneeuw en ijs. Het ijs klinkt steeds weer anders, weet Terje Isungset. Sinds 1999 bespeelt hij ijsinstrumenten, van percussie, trompet tot ijsgong met pegels in verschillende toonhoogtes. Door te vijlen stemt Isungset. De instrumenten worden bewaard in een speciale koelcel.

Maar er worden ook steeds weer nieuwe gemaakt. Een barstje – ping! – en het instrument is namelijk waardeloos, aldus de Amerikaanse ijsbeeldhouwer Bill Covitz.

Ooit ontdekte hij bij toeval de muzikale mogelijkheden van ijs – in het bijzonder compact ijs, zonder luchtbelletjes, uit de natuur, bij voorkeur eeuwenoud gletserijs. Kunstijs maakt de ijsklanken ‘dood’.

Wat de omstandigheden betreft stelt Stadhouders zich voor met dikke kleren aan te spelen. „En niet te lang, ik draag handschoenen zonder vingertoppen.”

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper