Chinezen stellen positie dollar ter discussie

De Chinese president Hu Jintao heeft zijn Amerikaanse gastheren aan de vooravond van zijn bezoek aan Washington tegen de haren ingestreken door in een interview met Amerikaanse kranten te verklaren dat een internationaal valutasysteem dat door de dollar wordt gedomineerd „een product van het verleden” is. Hu arriveert morgenavond in de Verenigde Staten.

In een vraaggesprek met de Wall Street Journal en de Washington Post verklaarde Hu dat de Chinezen op termijn ook zelf een vooraanstaande rol in de internationale monetaire ordening willen innemen. „Maar van de Renminbi een internationale munt maken zal een tamelijk lang proces zijn”, aldus de president.

Van Amerikaanse kant is de laatste tijd dikwijls geklaagd over het Chinese beleid, dat de eigen munt met opzet zwak zou houden om de export niet in gevaar te brengen.

Hu arriveert dinsdag in Washington, waar hij nog diezelfde avond een etentje zal hebben met president Barack Obama in het Witte Huis.

Hu hoopt met zijn bezoek de tamelijk gespannen betrekkingen met de Verenigde Staten te verbeteren. „We kunnen beiden profiteren van een goede Chinees-Amerikaanse relatie en verliezen door confrontatie”, stelde Hu tegenover The Wall Street Journal.

Het ging overigens om een schriftelijk interview met beide kranten. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verzorgde Hu's antwoorden.

Hu erkende dat de wederzijdse betrekkingen door „gevoelige vragen” werden belast, zonder overigens in te gaan op de precieze aard daarvan. De president doelde daarmee volgens Amerikaanse commentatoren onder meer op Amerikaanse wapenleveranties aan Taiwan, de discussie over de Chinese munt en de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede van vorig jaar aan de Chinese dissident Liu Xiaobao.