Berlusconi valt justitie Italië aan

De Italiaanse premier Berlusconi heeft zich gisteravond in een videoboodschap tot de Italianen gericht en daarin de „schandalige” inbreuk op zijn privacy door het Openbaar Ministerie in Milaan gehekeld. Dat heeft een onderzoek tegen hem ingesteld wegens machtsmisbruik en seksuele omgang met een minderjarige prostituee.

Zijn videoboodschap moet worden gezien als een poging de afgelopen vrijdag bekend geworden aanklacht tegen hem te neutraliseren. Berlusconi besloot tot de tegenaanval nadat hij zaterdagnacht het dossier had gelezen, dat hem „diep heeft geschokt”, aldus zijn medewerkers.

Door de nieuwe aanklacht tegen Berlusconi staat de stabiliteit van de regering opnieuw onder druk. Vorige maand overleefde Berlusconi nipt een motie van wantrouwen van de oppositie.

De premier ontkende gisteravond alle aantijgingen en sprak van een politiek proces. Ter verdediging van zichzelf onthulde hij dat hij sinds zijn scheiding al een jaar een nieuwe vaste partner heeft. Hij wilde haar naam niet prijsgeven. Maar hij beklemtoonde dat zij bij de veelbesproken feesten in zijn residentie aanwezig was. „Hoe had ik bepaalde dingen kunnen doen in haar bijzijn”, vroeg de premier retorisch. Berlusconi ontkende ooit te hebben betaald voor seks met een vrouw. Hij stelt dat hij zijn macht niet heeft misbruikt om de destijds minderjarige Marokkaanse prostituee Ruby vrij te krijgen nadat ze was gearresteerd omdat ze zou hebben gestolen.

Vanochtend mochten twintig Kamerleden het justitiedossier van enkele honderden pagina’s lezen. Zij moeten oordelen of de premier later deze week verantwoording dient af te leggen bij de rechter. Personen die het dossier al hebben ingezien zeiden dat de verzamelde feiten schokkend zijn, onder meer vanwege de toon waarop over de feesten wordt gesproken. Het gaat om telefoontaps en ondervraging van betrokkenen.

Ook als de premier deze week niet naar de rechtbank komt, zal het OM zijn onderzoek voortzetten en zal Berlusconi’s imago mogelijk verder worden beschadigd.