‘Barak stapt uit Israëlische Arbeiderspartij’

Ehud Barak, leider van de Israëlische Arbeiderspartij, verlaat de partij om een nieuwe fractie in het parlement te vormen.

Regering behoudt meerderheid
Zijn beslissing zorgt voor beroering in de regeringscoalitie van premier Netanyahu. Wel komt de parlementaire meerderheid door zijn vertrek niet in gevaar.

Ex-premier Barak, minister van Defensie, blijft naar verwachting in de coalitie zitten met vier andere vertrekkende leden van de Arbeiderspartij, waaronder zijn onderminister Matan Vinai en minister van Landbouw Shalom Simhon.

‘Onafhankelijkheid’
De nieuw op te richten fractie gaat Atzmaut (Onafhankelijkheid) heten en wordt volgens Barak een middenpartij, ‘zionistisch en democratisch’.

‘Verlossing voor beiden’
Barak was moe van de interne strijd in de Arbeiderspartij. NRC-correspondent Guus Valk, die vanmorgen bij de persconferentie van Barak was, licht zijn vertrek toe:

“Barak ligt al langer onder vuur binnen zijn partij, omdat hij de partij te dicht tegen het rechtse Likud zou positioneren. Barak wordt verweten niet genoeg werk te maken van het vredesproces met de Palestijnen. In de partij leeft daarom al tijden een sterk sentiment om hem weg te werken. De overwegend rechtse coalitie ligt moeilijk in de linkse Arbeiderspartij. In die zin is zijn vertrek een verlossing voor beiden” - Guus Valk.

Het is nog onduidelijk wat de overgebleven acht parlementsleden van de Arbeiderspartij zullen doen. “Waarschijnlijk worden zij onder druk gezet om op te stappen”, aldus Valk.