Alle manuscripten van Gerard Reve ter veiling

Joop Schafthuizen ruimt op: hij gaat alle manuscripten en handschriften van zijn voormalige levenspartner Gerard Reve veilen.

De opbrengsten, zo verklaarde Schafthuizen, zullen naar de zorg voor blinden in Nederland gaan. Het belooft een goudmijn te worden. Niet alleen omdat er erg veel is – Schafthuizen denkt dat er drie dagen nodig zijn om alles te veilen – maar ook omdat er ongepubliceerd materiaal tussen zit: behalve manuscripten, handschriften en brieven zijn er ook niet-verzonden brieven in de nalatenschap. Het vroegste handschrift dateert van 1929, toen Reve 6 jaar was. Een veilinghuis dat de taak op zich neemt, is nog niet gekozen. Saillant detail: Nop Maas mag niet uit dit materiaal citeren voor zijn derde deel van de biografie, materiaal dat nu dus op straat ligt. (NRC)