600 doden in Brazilië na zware overstromingen

Brazilië worstelt met de hulpverlening voor slachtoffers van de overstromingen en landverschuivingen.

Reddingswerkers in Brazilië kunnen niet alle getroffen gebieden bereiken na de overstromingen van afgelopen week in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro . Overlevenden en nabestaanden zitten om informatie verlegen en zijn gedwongen hun doden zelf te begraven.

Inmiddels zijn 611 mensen omgekomen bij de grootste Braziliaanse natuurramp in veertig jaar. De modderstroom trok door vooral arme wijken en verraste hele families in hun slaap. Lichamen worden kilometers verderop teruggevonden. Tientallen mensen worden nog vermist.

De hulpverlening komt op veel zwaar getroffen gebieden niet of moeizaam op gang. Reddingswerkers moeten soms met hun handen in de modder en puin graven omdat voertuigen in de drassige ondergrond vast komen te zitten.

Het aantal lijken in sommige mortuaria overstijgt de capaciteit waardoor soms koelwagens gebruikt worden als opslagplaats. Dit alles bemoeilijkt identificatie van slachtoffers en belemmert informatievoorziening aan overlevenden en nabestaanden. (NRC)