‘Tweeduizend namen van offshore rekeninghouders naar WikiLeaks’

Een voormalige Zwitserse bankier zal morgen voor de tweede keer een lijst namen aan WikiLeaks overhandigen van mensen die buiten de eigen landsgrenzen rekeningen aanhouden - zogeheten offshore rekeningen. Dat zegt de ex-bankier, Rudolf Elmer, vandaag in een interview met de Zwitserse  krant Der Sonntag.

Het gaat om namen en financiële gegevens van tweeduizend rekeninghouders - “multimiljonairs, zakenlieden, artiesten en zeker veertig politici” - uit een reeks landen waaronder de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. “In potentie dynamiet”, schrijft Der Sonntag. De rekeningen lopen bij ten minste drie verschillende banken en de gegevens betreffen de jaren 1990 tot 2009. “De documenten tonen wie zich achter het bankgeheim verschuilen, mogelijkerwijs om belasting te ontduiken”, zegt Elmer.

De gegevens die hij morgen aan WikiLeaks doorspeelt  zullen niet direct online verschijnen, maar zal WikiLeaks “pas publiceren als het werkelijk om belastingontduiking gaat”, zegt Elmer.

Elmer was vroeger topman bij de bank Julius Bär op de Kaaiman Eilanden. In 2007 lekte hij geheime gegevens van klanten aan WikiLeaks waarvoor hij woensdag voor een Zwitserse rechter moet verschijnen.

    • Hans van der Lugt