Rutte hoopt nog steeds op PVV voor steun missie Afghanistan

Duitse soldaat in Kunduz: het Duitse leger moet de mannen die de missie van kabinet-Rutte gaan uitvoeren beschermen. Foto Reuters/Fabrizio Bensch

Mark Rutte hoopt nog steeds dat de PVV de plannen om een politietrainingsmissie naar Afghanistan te sturen gaat steunen. Juist die partij moet volgens hem achter de missie staan, omdat de PVV staat voor bestrijding van het islamitisch extremisme. “De frontlijn van die strijd ligt in Afghanistan”, zei Rutte vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

De premier noemde het “heel merkwaardig” dat de partij van Geert Wilders de missie niet steunt. Rutte zei dat hij blijft proberen de PVV en de PvdA over te halen. Ook vond hij het vreemd dat die partijen en de SP niet bereid zijn goed naar de plannen voor de missie te kijken. Rutte hoopt ook op de leiders van D66, GroenLinks en de ChristenUnie: die partijen laten de mogelijkheid open dat ze de missie steunen.

De partijraad van GroenLinks sprak zich gisteren uit tegen de trainingsmissie. Een belangrijk bezwaar is dat ontwikkelingsgeld wordt gebruikt om de missie te financieren. Rutte kon in Buitenhof niet zeggen of hij bereid is de missie uit een andere pot te financieren. Wilders zei gisteren in het AD dat het kabinet een blunder begaat door kort voor de Statenverkiezingen een nieuwe missie in Afghanistan aan te kondigen. Hij vreest dat de gehoopte meerderheid voor de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer hierdoor in gevaar komt.

    • Jules Seegers