Protesten in Jordanië zetten door

Islamistische demonstranten voor het Jordaanse parlement in Amman vandaag. Foto Reuters / Ali Jarekji

Islamisten in Jordanië, gesterkt door de succesvolle opstand in Tunesië, demonstreerden wederom vandaag voor een einde aan de autoritaire overheersing in hun land. Dat bericht het persbureau Reuters vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman. Afgelopen vrijdag ging men ook al de straat op.

Krap duizend mensen - “islamisten en enkele linksen”, aldus Reuters - demonstreerden voor het parlement tegen prijsverhogingen en vrije markt hervormingen die het lot van de armen volgens hen veel zwaarder hebben gemaakt. De demonstratie was georganiseerd door invloedrijke moslim bonden, sterke tegenstanders van het pro-westerse regime. Demonstranten eisten het aftreden van premier Samir Rifai.

“De Tunesiërs rezen op als één man en brachten tirannie en onrechtvaardigheid ten val. Zij zijn een voorbeeld voor alle Arabische volkeren”, vertelde Sheikh Hammam Said, leider van de Moslim Broederschap, de menigte. “Wij in Jordanië lijden onder hetzelfde als eerder de Tunesiërs. Wij lijden onder autoritaire heerschappij. Er moet een einde komen aan de confiscatie van vrijheid, de confiscatie van de wil van het volk.” “Allahu Akbar” (God is groot), was de respons van de menigte.

Premier Rifai besloot gisteren tot het instellen van maximumprijzen en streng optreden tegen importeurs die prijzen manipuleren. Vorige week besloot de regering al tot subsidies voor brandstof en andere producten in overheidswinkels.

In Tunesië maakten gewelddadige rellen een einde aan 23 jaar heerschappij van president Zine al-Abidine Ben Ali, die afgelopen vrijdag naar Saoedi Arabië vluchtte.

    • Hans van der Lugt