Popprijs 2010 voor Caro Emerald

Zangeres Caro Emerald heeft in Groningen op festival Eurosonic Noorderslag gisteravond laat de Popprijs 2010 gewonnen. De jaarlijkse onderscheiding is voor de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan popmuziek van eigen bodem.

Caroline Esmeralda van der Leeuw, zoals Caro Emerald bijna dertig jaar geleden in Amsterdam geboren werd, zag haar debuutalbum in februari binnenkomen op de eerste plaats van de Album Top 100. ‘Deleted Scenes From The Cutting Room Floor’ bevat dansmuziek in jaren ’40 en ’50 stijl in een modern jasje. De plaat doet het ook goed in Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Het werd het best verkochte album van 2010 in Nederland.

De popprijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De jury bekroonde “met trots een fenomeen met internationale allure zoals de jury die in de vijfentwintig jaar dat de Popprijs wordt uitgereikt zelden heeft meegemaakt”.

Dé hit waarmee Caro Emerald definitief doorbrak:

    • Jules Seegers