Palestijnen willen Kadima-leider arresteren in Zuid-Afrika

Tzipi Livni. Foto WikiMedia Commons

Pro-Palestijnse groeperingen in Zuid-Afrika willen Kadima-leider Tzipi Livni arresteren als zij het land volgende week bezoekt. De Media Review Network en de Palestine Solidarity Alliance beschuldigen Livni van oorlogsmisdaden tijdens Israëls drie weken durende aanval op Hamas twee jaar geleden.

Livni was op het moment van de aanval minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Ehud Olmert. “Volgens het Verdrag van Rome is Zuid-Afrika verplicht oorlogscriminelen te vervolgen”, aldus Iqbal Jassat, hoofd van Media Review Network. Hij wordt geciteerd in Haaretz, een Israëlisch dagblad. Livni is uitgenodigd door de joodse gemeenschap om in Johannesburg enkele speeches te geven.

De twee pro-Palestijnse groepen hebben een arrestatiebevel aangevraagd, dit tot teleurstelling van Zuid-Afrika’s joodse leider Zev Krengel. “Tzipi Livni is juist een bevlogen voorstander van het vredesproces in het Midden-Oosten.” Hij zegt dat Livni’s bezoek gewoon doorgaat. “Het is pure intimidatie door mensen die niet in oplossingen denken.”