Opnieuw permanente beveiliging burgemeester Helmond

Het huis van de burgemeester van Helmond, eind vorig jaar, onder politiebewaking begin deze maand. Foto Merlin Daleman

De Helmondse burgemeester Fons Jacobs wordt opnieuw permanent beveiligd. Ook zijn huis wordt weer bewaakt. Jacobs zat eind vorig jaar een maand lang ondergedoken vanwege bedreigingen die te maken hadden met drugsgeweld in Helmond.

De burgemeester werd destijds met de dood bedreigd. De nieuwe bedreigingen houden volgens de NOS zo goed als zeker verband met de eerdere dreigementen. Jacobs en zijn vrouw doken destijds vier weken onder. Correspondent Esther Wittenberg schreef de volgende dag in NRC Handelsblad:

De bedreigingen hadden te maken met de komst van een tweede coffeeshop in Helmond. De gemeenteraad vond dat die er moest komen om illegale drugsverkoop in wijken te verminderen. Maar nog voordat die coffeeshop op 1 juli dit jaar zijn deuren opende, reed een terreinwagen er door de pui naar binnen. En vier weken na de opening werd de zaak volledig verwoest doordat er explosieven naar binnen werden gegooid. De burgemeester besloot in augustus de coffeeshop – naam: Carpe Diem – uit veiligheidsoverwegingen een aantal maanden te sluiten. Op 1 november ging de zaak weer open. Bedreigingen aan het adres van zowel burgemeester als coffeeshophouder waren het gevolg. Politie en justitie nemen de bedreigingen zeer serieus. De coffeeshop is opnieuw gesloten en de gemeente overweegt de vergunning in te trekken.

    • Jules Seegers