Nog veel Brazilianen vermist in modder - kritiek op hulpverlening

In Nova Friburgo, 150 km ten noorden van Rio, zoeken inwoners naar een meisje dat onder een bedolven huis zou liggen. Foto Reuters/Mauricio Lima

Brazilië worstelt met de omvang van de overstromingen en landverschuivingen van de afgelopen dagen. Reddingswerkers kunnen niet alle getroffen gebieden bereiken, overlevenden en nabestaanden zitten om informatie verlegen en zijn gedwongen hun doden zelf te begraven.

Meer dan zeshonderd mensen zijn inmiddels omgekomen bij de grootste Braziliaanse natuurramp in veertig jaar. De modderstroom trok door vooral arme wijken en verraste hele families in hun slaap. Lichamen worden kilometers verderop teruggevonden. Tientallen mensen worden nog vermist, al geven Braziliaanse autoriteiten geen schattingen van aantallen. Noch bereikt de door president Dilma Rousseff beloofde snelle hulpverlening sommige van de zwaarst getroffen gebieden.

De hulpverlening komt op veel zwaar getroffen gebieden niet of moeizaam op gang. Reddingswerkers moeten soms met hun handen in de modder en puin graven omdat voertuigen in de drassige ondergrond komen vast zitten. Doordat veel mortuaria vol zitten of niet kunnen worden bereikt, begraven nabestaanden zelf hun doden vanwege de stank. Het aantal lijken in sommige mortuaria overstijgt de capaciteit waardoor soms koelwagens gebruikt worden als opslagplaats. Dit alles bemoeilijkt identificatie van slachtoffers waardoor informatievoorziening aan overlevenden en nabestaanden weer wordt bemoeilijkt.

    • Jules Seegers