‘Morgen nieuwe regering in Tunesië’

De Tunesische premier, Mohamed Ghannouchi (rechts), in gesprek gisteren met Ahmed Brahim, leider van de Ettajdid Partij. Ghannouchi sprak dit weekeinde met alle oppositieleiders over de vorming van een nieuwe regering. Foto AFP

Morgen zal een nieuwe regering aantreden in Tunesië. Dat heeft premier Mohamed Ghannouchi vanavond op de staatstelevisie meegedeeld. “Morgen kondigen we een nieuwe regering aan die een nieuwe pagina zal openen in de geschiedenis van Tunesië”, zei Ghannouchi in een korte verklaring, aldus persbureau Reuters.

Premier Mohamed Ghannouchi heeft het hele weekend overleg gevoerd om te komen tot een regering van nationale eenheid, zoals hem was opgedragen door de nieuwe interim-president, Fouad Mebazza, de vroegere voorzitter van het parlement.

Vuurgevechten gaan door
Tegelijkertijd zijn er berichten dat een deel van de presidentiële garde, loyaal aan de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali, in een “voortdurend, zwaar vuurgevecht” is geraakt met het leger bij het presidentiële paleis in Carthago, 15 kilometer van de hoofdstad Tunis. De commandant van de garde, Ali Seriati, en zijn tweede man zijn eerder gearresteerd en aangeklaagd wegens samenzwering tegen de staatsveiligheid, geweld en “het provoceren van wanorde, moord en roof”. In Tunis zelf zijn vuurgevechten gemeld bij de hoofdkwartier van een oppositiepartij en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het publiek rekent intussen op eigen manier af met de vroegere machthebbers: villa’s van leden van de clan van Ben Ali worden geplunderd. Ben Ali ontvluchtte vrijdag het land na weken van gewelddadige protesten veroorzaakt door hoge voedselprijzen en werkloosheid.

    • Hans van der Lugt