Manuscripten Reve naar veiling

Joop Schafthuizen in Machelen, België, op 14 april 2006 - enkele dagen na het overlijden van Gerard Reve. Het schilderij verbeeldt de jonge Reve. Foto Merlin Daleman

Duizenden manuscripten van wijlen Gerard Reve worden geveild. Dat zegt zijn vroegere levenspartner en erfgenaam Joop Schafthuizen, zo bericht de NOS.

Er zit ook veel niet-gepubliceerd werk tussen, zoals opstellen uit Reve’s jeugd. Het eerste stuk dateert van 1929 en het laatste van een jaar of tien geleden. Er zijn volgens Schafthuizen vermoedelijk zo veel stukken dat er drie veilingen nodig zijn. Een veilinghuis heeft hij nog niet benaderd.

Schafthuizen hoopt dat er veel verzamelaars op af komen, die het werk van Reve koesteren. De opbrengst van de veiling zal hij schenken aan de zorg voor blinde kinderen.

Reve overleed op 8 april 2006. ‘Vriend Gerard Reve heeft nu eindelijk rust gevonden’, zei Joop Schafthuizen de volgende dag in hun woonplaats Machelen in België. Reve leed al enkele jaren aan een hartkwaal en de ziekte van Alzheimer. Met Harry Mulisch en WF Hermans vormde Reve het leidende driemanschap van de naoorlogse Nederlandse literatuur.

In NRC Handelsblad schreef Kester Freriks destijds:

“Voor talloze lezers en schrijvers vertegenwoordigt Gerard Reve een alomvattende literaire inzet. In de jaren zestig en zeventig behoorde Reve tot de meest gelezen auteurs van de Nederlandse taal. Die onbetwiste plaats heeft hij niet mogen behouden.
Voor de lezers van toen genoot Reve faam omdat hij de eerste Nederlandse schrijver was die het aandurfde in zijn werk thema’s als religie te combineren met de aanvaarding van homoseksualiteit. Voordat hij tot dit besef kwam, moest hij een eenzaam gevecht leveren, waarvan hij getuigenis aflegde in ‘geestelijke liederen’, zoals hij zijn poëzie noemde, en in proza. Befaamd en nooit te evenaren werden zijn openhartige brievenboeken als Op Weg naar het Einde (1963) en Nader tot U (1966). Het is aan Reve te danken dat tal van gelijkgestemden in de liefde zich bewust werden van hun seksuele geaardheid; voor hen was Reve een voorbeeld. In zijn brieven en romans deed hij openlijk verslag van zijn turbulente liefdesleven met vrienden als Joop Schafthuizen (‘Matroos Vosch’) , Willem Bruno van Albada die hij ‘Teigetje’ noemde en Henk van Manen alias ‘Woelrat’.”

    • Hans van der Lugt