Links hekelt kabinet-Rutte op manifestatie Cohen

(Update 18.13 met bijdrage Cohen)

SP-leider Emile Roemer wil “schouder aan schouder” optrekken met de PvdA en andere politieke en maatschappelijke organisaties om het kabinet-Rutte ten val te brengen. Dat zei hij zondag op de PvdA-bijeenkomst ‘Een ander Nederland’ in de Brakke Grond in Amsterdam.

SP, GroenLinks en PvdA waren vandaag in Amsterdam bijeen op uitnodiging van PvdA-leider Job Cohen om te laten zien dat ze veel delen in de oppositie.Vorige maand kondigden GroenLinks en PvdA aan dat ze de samenwerking gaan versterken in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart.

Cohen noemde het historisch dat de drie partijen op deze manier samenzijn, maar ontvouwde geen nieuwe plannen voor de toekomst.

De bijeenkomst betekent volgens politiek redacteur Pieter van Os van NRC Handelsblad niet dat er één links blok in de oppositie ontstaat.

“Hier legt men de nadruk op het bijzondere feit dat zowel GL als SP spreken op een PvdA bijeenkomst. Dat is ook wel zo, maar concreet betekent dat niet meer dan gezamenlijk ageren tegen het kabinet-Rutte. Het is meer een wapenstilstand tijdens de campagne voor de Statenverkiezingen, een moment voor de partijen om nieuwe energie op te doen, dan een nieuw visioen voor de toekomst.”

Roemer erkende de verschillen tussen de linkse partijen zijn, maar pleitte ervoor die niet te benadrukken. “We zullen het samen moeten gaan doen. We hebben een grotere klus te klaren, namelijk een kabinet naar huis sturen.” Roemer wil breed samenwerken aan een alternatief voor de bezuinigingswoede van dit kabinet dat hij betitelde als “het meest verschrikkelijke, rechtse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog”. “Ik kom uit de oude  SP-school ‘dien het volk’,” aldus Roemer.

GroenLinks-leider Jolande Sap beschuldigde het kabinet van schijnoplossingen. “Wat heeft Nederland aan cavia-politie, boerkaverbod, kernenergie en 130 rijden?” Helemaal niets, aldus Sap. Ze hekelde gebrek aan investeringen in het onderwijs als “onvoorstelbaar dom”. “Dit is kabinet van angstig achterom kijken, terwijl ik zeg: laten we een einde maken aan tijdperk van gemor en gemopper.”

Cohens oneliner van de dag:  “We moeten ons niet bezig houden met rechtse hobby’s als boerka jagen.”

D66-leider Alexander Pechtold gaf geen gehoor aan de uitnodiging van Cohen. Wel was D66-Kamerlid Boris van der Ham aanwezig op het evenement.

    • Hans van der Lugt