Eindzeges Dakar-rally voor Al-Attiyah, Chagin en Coma

Duimpje omhoog van Al-Attiyah wanneer hij als winnaar wordt onthaald door fans in Buenos Aires. Foto Reuters

De rally Dakar 2011 is gisteravond gewonnen door Nasser Al-Attiyah, Vladimir Chagin en Marc Coma. De Qatarees Al-Attiyah won voor het eerst in de categorie voor auto’s, voor de Russische trucker Chagin was het de zevende keer. De Spaanse motorcoureur Marc Coma was voor de derde keer de sterkste.

De Dakar-rally werd voor het derde jaar in Zuid-Amerika afgewerkt. Twee weken lang trotseerden de deelnemers ruige landschappen en woestijnen in Chili en Argentinië. De laatste etappe bij de auto’s werd een prooi voor de Spanjaard Carlos Sainz. De winnaar van vorig jaar had zijn kansen op de eindzege echter enkele dagen geleden al verspeeld toen hij met zijn Volkswagen vast was komen te zitten in het zand. Achter Al-Attiyah eindigde de Zuid-Afrikaan Ginier de Villiers als tweede in het klassement.

Bij de trucks won de Rus Firdaus Kabirov de laatste etappe, maar zijn achterstand in het klassement was te groot om zijn rivaal Chagin in de Kamaz nog zenuwachtig te maken. Chagin finishte als tweede en had daaraan ruimschoots voldoende om net als vorig jaar zijn naam op de erelijst te mogen bijschrijven.

Nederlands succesje
De Nederlandse motorrijder Frans Verhoeven sloot Dakar 2011 uitstekend af. Hij pakte in de laatste etappe naar Buenos Aires de dagzege. Daarmee boekte hij de veertigste Nederlandse dagoverwinning, en zijn derde Dakar-etappezege uit zijn carrière. Eindwinnaar Marc Coma verloor in die slotetappe nog wel anderhalve minuut verloor op zijn concurrent Cyril Despres, maar nog een ruime marge over hield.

    • Jules Seegers