Eerste tellingen: overweldigende meerderheid voor splitsing Soedan

Medewerkers van het stembureau in een school in Aweil tellen stemmen. Foto AFP/Paul Banks

Een eerste en premature tussenstand van de stemmentellingen van het referendum in Soedan wijst op een overweldigende keuze voor onafhankelijkheid. In Zuid-Soedan sloten gisteren na een week de stembussen voor een referendum dat het Afrikaanse land zeer waarschijnlijk in tweeën splitst.

Tien stembureaus in de zuidelijke hoofdstad Juba wijzen op bijna 96 procent stemmen voor afscheiding van Noord-Soedan. Voor het behoud van Soedan als één land werd door 3 procent gestemd. De rest van de stemmen was ongeldig.

Door de nacht heen werden door medewerkers van stembureaus bijna 30.000 stemmen geteld. De resultaten werden vanochtend vrijgegeven. Het reeds getelde deel is maar een klein deel van de ongeveer 3,2 miljoen ingeleverde stembiljetten. Maar vrijwel alle waarnemers zijn ervan overtuigd dat het zuiden heeft gestemd voor onafhankelijkheid.

    • Jules Seegers