Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aanklager wil geen getreuzel bij mogelijke rechtszaak Berlusconi

Een van de drie aanklagers die sinds vrijdag onderzoek doen naar Silvio Berlusconi wil, indien het tot een rechtszaak komt, niet eerst nog eens hoorzittingen laten plaatsvinden. Door dit verzoek zou de Italiaanse premier zichzelf deze zomer al in het beklaagdenbankje terug kunnen vinden, meldt The Guardian.

Hoorzittingen voorafgaand aan rechtszaken vertragen de vervolging in Italië volgens de Engelse krant tot een “kruiptempo”. Het verzoek komt van politierechter Ilda Boccassini en zou een klap in het gezicht van Berlusconi zijn. Hij leek vrijdag laconiek te reageren op het onderzoek naar zijn vermeende betaalde seks met de minderjarige Karima El Mahroug, beter bekend als Ruby. Boccassini en haar collega’s zouden “gewoon jaloers” zijn dat Ruby en niet zij waren uitgenodigd.

El Mahroug heeft gisteravond in een interview op de Italiaanse televisie gezegd dat Berlusconi haar 7.000 euro gaf toen ze kwam opdraven op een slaapfeestje op Valentijnsdag. Dat meldt persbureau AP. Ze herhaalde ook haar eerdere bewering dat ze “absoluut géén seks” met de premier heeft gehad. Berlusconi zou ook niet hebben geweten dat ze minderjarig was “want ik vertelde iedereen dat ik 24 was”. Waarom hij dan het geld aanbood? “Omdat ik net in Milaan was en hij wist dat ik het moeilijk had.”

Boccassini: maffiajager
Boccassini staat in Italië te boek als Ilda La Rossa vanwege haar vuurrode haar en progressieve ideeën. Ze is doorgaans betrokken bij het berechten van maffialeden, maar al sinds de jaren ’90 ook bezig misstanden rond Berlusconi aan de kaak te stellen. Ze wordt door de maffia een tijger genoemd die voor niets terugdeinst. Over Berlusconi zou ze ooit gezegd hebben dat het makkelijker is maffiosi te pakken dan hem.

Voor wie Italiaans kan: het interview op Sky met Karima El Mahroug, a.k.a. Ruby.