Politici in Tunesië op zoek naar regering van nationale eenheid

Het leger beheerst de straten van Tunis vandaag. Foto AP / Christophe Ena

Tunesische politici pogen naarstig een regering van eenheid te vormen nu president Zine al-Abidine Ben Ali afgelopen vrijdag het land heeft ontvlucht. Het leger patrouilleert de straten en weet redelijk de rust te bewaren, al brak er vandaag een schietpartij uit bij het hoofdkwartier van oppositiepartij PDP, zo meldt persbureau Reuters. De politie heeft twee mannen met Zweedse paspoorten aangehouden.

De gisteren geïnstalleerde interim-president, Fouad Mebazza, heeft premier Mohamed Ghannouchi gevraagd een regering van nationale eenheid te vormen. Er is intensief overleg dat vooralsnog positieve geluiden oplevert. “Het belangrijkste nu is het stoppen met alle wanorde”, zei Ahmed Ibrahim, leider van de oppositionele Ettajdid partij, voordat hij later vandaag de premier zou ontmoeten. “We zijn het eens over een aantal basisprincipes voor de nieuwe regering en we zullen verder gaan met onze gesprekken.”

Oppositiepartijen willen de verzekering dat komende presidentsverkiezingen vrij zullen zijn, dat er genoeg tijd zal zijn voor de campagne, dat er meer democratie komt en dat de greep op de macht van de regeringspartij verminderd. Oppositieleider Najib Chebbi zei vandaag na een ontmoeting met de premier dat de verkiezingen binnen zes tot zeven maanden onder internationaal toezicht kunnen worden gehouden. Wettelijk gezien zouden de verkiezingen echter binnen zestig dagen plaats moeten hebben.

Arabische wereld kijkt met spanning toe
De ontwikkelingen in Tunesië worden in de hele Arabische wereld nauwlettend gevolgd. De Libische leider Moammar Gaddafi heeft in een toespraak gezegd dat de Tunesiërs overhaast afscheid hebben genomen van Ben Ali. Eerder genoemde Ahmed Ibrahim van de oppositionele Ettajdid partij reageerde onmiddellijk met: “Mijn boodschap aan Gaddafi is: Nee, we willen geen achteruitgang.”

Commentator Rami Khouri in Beiroet, Libanon, sprak tegen Reuters over de grote problemen die de Tunesiërs nog voor zich hebben: “Er is nooit een Arabisch land geweest waar men zomaar vanaf nul kon beginnen. Er is geen verenigde oppositie. Eerst moet de oppositie van links, seculieren en islamisten samen zien te komen. Dat zal weken duren. Dan moet men de logistiek van een eenheidsregering zien uit te werken.”

    • Hans van der Lugt