Tientallen doden bij brand en gevangenisuitbraak Tunesië

Bij een grote brand in een gevangenis in de Tunesische stad Monastir (kaart) zijn zeker 42 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de lijkschouwer in Monastir tegen persbureau AP gezegd.

Over het precieze aantal doden bestaat nog geen zekerheid. Bronnen rond het ziekenhuis in Monastir spreken tegenover Al-Jazeera over 57 dodelijke slachtoffers. Volgens de lijkschouwer zijn alle slachtoffers ofwel verbrand of door rookvergiftiging om het leven gekomen. Het is nog onduidelijk hoe de brand in de gevangenis in Monastir ontstaan is.

Persbureau Reuters meldde rond één uur dat ook bij een gevangenis in de stad Mahdia tientallen mensen zijn omgekomen. Toen gevangenen probeerden te ontsnappen, zouden tientallen van hen zijn doodgeschoten door de politie. Dit hebben ooggetuigen gezegd. Mahdia (kaart) ligt 140 kilometer ten zuiden van Tunis. In de gevangenis zouden 1200 gevangenen hebben gezeten. Een groot deel zou succesvol ontsnapt zijn.

De eerste beelden van slachtoffers in Monastir zijn opgedoken via Facebook (video). Waarschuwing: de beelden zijn zeer schokkend.

Volg de laatste berichten rond de incidenten via Twitter.

Eerder vandaag schreven we dat Tunesië een nieuwe interim-president krijgt die binnen zestig dagen verkiezingen moet organiseren. Het land is al weken onrustig door demonstraties en zag president Ben Ali gisteravond het land ontvluchten.

    • Pim van den Dool