Werknemers Fiat leveren in voor investering

Fiat union workers argue during a protest early morning outside Fiat Mirafiori car factory in Turin January 15, 2011. Carmaker Fiat SpA won narrow backing from its workers for a groundbreaking contract that limits strikes and absenteeism in exchange for investment in Italy, unions said on Saturday. Workers in a referendum at Fiat's historic but loss-making Mirafiori factory in Turin voted 54 percent in favour of the new contract, a spokesman for the FIM union said. REUTERS/Giorgio Perottino (ITALY - Tags: EMPLOYMENT BUSINESS TRANSPORT) Vakbondsleden ruziën vanmorgen vroeg voor de poorten van de Mirafiori-fabriek in Turijn. Foto Reuters / Giorgio Perottino

Werknemers van Fiat hebben in Turijn ingestemd met versobering van hun arbeidsvoorwaarden. Daarmee kan een voorgenomen miljardeninvestering van Fiat doorgang vinden, zo meldt persbureau AP.

De directie van de automaker is van plan 20 miljard euro te investeren in de historische, maar verliesdraaiende fabriek van Mirafiori, om zo de productie in ruim drie jaar te verdubbelen. Ook moet hiermee mogelijk gemaakt worden in Turijn Alfa Romeo’s en Jeeps te maken. In ruil daarvoor eiste Fiat dat de werknemers een deel van hun rechten inleveren.

De werknemers, zo’n 5.500, krijgen in de nieuwe voorwaarden minder pauzes en worden gekort op hun loon als ze zich rond vakanties ziekmelden. Ook hun stakingsrecht wordt ingeperkt.

Volgens de bonden stemden 54% van de Fiat-medewerkers hiermee in. CEO van Fiat Sergio Marchionne had gedreigd de productie te verhuizen, wellicht naar het buitenland, als de werknemers niet instemden met de plannen.

Hevige campagne splijt vakbonden
De metaalwerkersbond in het land, FIOM, voerde een hevige campagne tegen de versobering. Het zou het Italiaanse systeem van nationale contracten verzwakken. Andere bonden waren voor, vanwege de nieuwe investeringen die het zou opleveren. De Italiaanse minister van Industrie, Maurizio Sacconi, is blij met het jawoord van de Fiat-werknemers. Volgens Sacconi zorgt de deal ervoor dat de fabrieken efficiënter gebruikt kunnen worden, en uiteindelijk ook de salarissen omhoog gaan.

Fiat wist een akkoord als in Turijn al eerder binnen te slepen in fabrieken in Pomigliano, waar tweederde van de medewerkers instemden. Het bedrijf dreigde toen de nieuwe Fiat Panda’s in Polen te laten maken, in plaats van in Pomigliano.

Fiat heeft ook fabrieken in Polen, Brazilië en Servië. Chrysler, eigendom van Fiat, maakt auto’s in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

    • Peter van der Ploeg