Wat Henk en Ingrid missen

Uitslapers in de Grachtengordel kunnen de hele dag ontbijten bij George Deli.

De grachtengordel is uit, zeggen trendwatchers. Limburg past beter in het veranderde politiek-culturele klimaat. Ik ben benieuwd of Henk en Ingrid voortaan de versmade grachtengordel gaan mijden en naar Venlo trekken voor hun vrijgezellenfeesten, koopzondagen en het aansluitende ‘happie happie doen’. Ze zullen er niets tekortkomen, maar ze missen wel George Deli U.S.A., waar U.S.A. staat voor Utrechtse Straat Amsterdam.

Het interieur van grootsteedse allure wordt gedomineerd door een imposant met marmer bekleed blok waarin bar, keuken, vitrine en uitgiftebalie zijn geïntegreerd. De witte, marmeren platen zijn op het snijvlak gespiegeld zodat op een Rorschachtest gelijkende symmetrische patronen ontstaan. Dat alles in prettig contrast met de ruwe entourage van een gestript bankgebouw. Je kunt er van acht tot acht terecht voor ontbijt, lunch en vroeg diner met oesters, pizza, pasta en salades. Het ontbijt wordt de hele dag door geserveerd. Een staaltje klantgericht denken, want op zaterdagochtend om een uur of elf zijn er nog maar een paar tafeltjes bezet. De grachtengordel slaapt uit. Later op de dag is het er barstensvol.

George, met New York en Parijs als geestelijk ouderpaar, biedt samengestelde ontbijten. Daar is niets mis mee, maar wij prefereren het selfmade arrangement met voor de één eggs benedict en voor de ander eggs florentine, een glas vers sinaasappelsap, een zeer verantwoord potje thee en tot besluit een goede espresso met een onweerstaanbare brownie. Die excelleert met een gulle chocoladesmaak en een karakteristiek kleverig interieur. De eggs benedict en de eggs florentine hebben dezelfde opbouw. De bekroning is een hollandaisesaus, daaronder liggen twee gepocheerde eieren gevlijd op een broodje van rijk deeg. De bolronde vorm met een gerimpeld tuitje verraadt dat ze fool-proof in folie zijn gepocheerd. Waarom ook niet, het is in de professionele keuken net zo handig als thuis. Het recept staat rechtsboven op deze pagina.

De tussenlaag bestaat bij de eggs benedict uit een plak gekookte ham en bij de eggs florentine uit kort aangezette spinazie. We eten ze met smaak, maar er zijn nog wat puntjes ter verbetering. Het geheel zou iets warmer mogen zijn, net als de thee overigens, de hollandaisesaus zou een fractie minder zuur mogen zijn en wat meer brood zou van pas komen om het overvloedige eigeel op te deppen. We blijven tenslotte kritische bewoners van de grachtengordel.

George Deli USA, Utrechtse-straat 17, Amsterdam, www.cafegeorge.nl