Wat een kletskoek allemaal over de publieke radio

Bastiaan Bommeljé spoort staatssecretaris Halbe Zijlstra aan ‘laaghangend fruit’ te plukken voor bezuinigingen op de gesubsidieerde cultuursector (Opinie & Debat, 8 januari). Bommeljé doet dat lukraak en schrijft op een toon die bij deze tijd lijkt te horen, met veel diskwalificaties van personen en organisaties. „Staatssecretaris Zijlstra bezuinigt zonder hersens, zonder ruggengraat en zonder ballen”, aldus Bommeljé. Dat leest vlot en klinkt krachtdadig.

Over de radiostations van de publieke omroep heeft Bommeljé ook een uitgesproken mening. Hij vindt dat er zonder enig gevolg een publieke radiozender kan worden opgeheven. In zijn eigen kordate taalgebruik vraagt hij zich af: „Waarom laat de staatssecretaris het hele schimmelige bouwwerk van zes publieke radiozenders en drie tv-zenders ongemoeid?” Hij meent dat niemand een traan laat indien er morgen vijf publieke radiozenders zijn. „De meeste ongetwijfeld even onvindbaar en even slecht beluisterd”, zo vervolgt hij.

Graag geef ik wat inzicht. Onvindbaar en slecht beluisterd? De zes radiozenders van de publieke omroep bereiken elke week zeven miljoen luisteraars. Dat is de helft van alle Nederlanders boven de tien jaar oud. Bij de laatste meting stonden drie publieke radiostations in de top vier. Vier miljoen Nederlanders beginnen hun dag met publieke radio voor het venster op de wereld. Onze radiozenders zijn goed vindbaar, goed beluisterd en hoog gewaardeerd. Grote radio-evenementen zoals de Top 2000 op Radio 2 en 3FM Serious Request bereiken elk elf miljoen Nederlanders en dus meer dan driekwart van alle mensen in ons land. Natuurlijk zijn niet alle zes radiostations luistercijferkanonnen. Dat is ook niet de bedoeling van publieke radio. We maken ook radio voor kleinere publieksgroepen, zoals voor liefhebbers van klassieke muziek Radio 4 en voor jazz- en soulfans Radio 6. Cultuurzenders bij uitstek. Deze discussie gaat toch vooral over het belang van cultuur? En wat betreft staatssecretaris Zijlstra, die gaat niet over de publieke omroep. In het idioom van Bommeljé zelf kwalificeer ik zijn artikel dan ook als kletskoek.

Jan Westerhof

Directeur NPO Radio

    • Jan Westerhof
    • Directeur Npo Radio