Vruchtbare deal Apple en Verizon

Apple heeft de geruchten rond de iPhone opnieuw in goud weten om te zetten. Ondanks al het gepraat over mogelijke toeters en bellen lijkt Verizon Wireless de iconische smartphone tegen ruwweg dezelfde voorwaarden te gaan aanbieden als AT&T. De enige duidelijke winaars zullen Apple’s meesters van de hype zijn.

Sommige klanten van AT&T zouden beslist een gat in de lucht springen als ze vaarwel zouden kunnen zeggen tegen het slechte netwerk van deze aanbieder. Maar de kosten van een overstap naar Verizon Wireless zouden wel eens hoog kunnen zijn. Slechts een derde van de iPhone-klanten van AT&T heeft een contract dat dit jaar verloopt, aldus zakenbank UBS. Anderen zouden tot 325 dollar aan boetes moeten betalen en minstens 199 dollar voor een nieuwe iPhone van Verizon Wireless moeten neertellen, omdat de twee netwerken verschillende standaarden hanteren.

De klanten van Verizon Wireless krijgen nu de kans een apparaat van Apple te kopen. Analisten voorspellen dat zo’n 10 miljoen abonnees daar dit jaar wel eens voor zouden kunnen kiezen. Maar zij zullen veelal hetzelfde betalen als de gebruikers van AT&T. En voor Verizon Wireless zelf zou een dergelijke score wel eens duur kunnen zijn. Net als AT&T gaat de firma iedere iPhone tot misschien wel 400 dollar subsidiëren voor klanten met een contract van twee jaar. Bovendien zet het toestel aan tot hevig dataverkeer, wat op zijn beurt investeringen vergt in zendtorens en andere infrastructuur.

Tel alles bij elkaar op, en de aanbieders halen hun kapitaalkosten er misschien niet eens uit. De nieuwere klanten van AT&T moeten méér gaan betalen als ze méér data downloaden, wat deze rekensom weer zou kunnen veranderen. Maar Verizon Wireless zou deze lasten voor lief kunnen nemen om zo veel mogelijk klanten bij AT&T weg te lokken.

Apple is daarom de winnaar. Verizon Wireless brengt het concern meer dan 90 miljoen mogelijke nieuwe iPhone-gebruikers – in potentie ten koste van concurrerende smartphone-producenten. En zowel AT&T als Verizon Wireless zal nu zwaar moeten investeren om de iPhone aan de man te brengen. Apple-topman Steve Jobs en zijn cohorten hebben al geprofiteerd van het geklets over iets dat, voor ieder ander bedrijf, een routinematige uitbreiding van het productenpakket zou zijn.

Beleggers hebben het misschien allemaal zien aankomen. Nu de alom verwachte bekendmaking een feit is, daalde de beurskoers van Apple afgelopen dinsdag lichtjes. Maar de aandelen van AT&T en Verizon, de controlerende aandeelhouders van de draadloze tak, gingen met ongeveer 2 procent onderuit.

Robert Cyran

    • Robert Cyran