Verbod invriezen eicel treft patiënte

Het besluit invriezen van eicellen niet toe te staan, treft jaarlijks 100 tot 200 alleenstaande vrouwen met kanker. Na hun kankertherapie kunnen ze moeilijk kinderen krijgen.

Dat zeggen deskundigen in reactie op de afwijzing door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) van de aanvraag van universitaire ziekenhuizen en MC Kinderwens voor het invriezen van eicellen. Met die methode zouden ook vrouwen worden geholpen die nog geen goede partner hebben om kinderen mee te krijgen of die eerst carrière willen maken. De commissie oordeelde gisteren dat de onderbouwing van het verplichte wetenschappelijk onderzoek onvoldoende is.

Frank Broekmans, gynaecoloog en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht, noemt het besluit „jammerlijk”. In zijn ziekenhuis, schat hij, worden per jaar ongeveer dertig vrouwen met kanker erdoor getroffen. In het buitenland worden duizenden vrouwen per jaar met ingevroren eicellen behandeld. „Dat heeft geen rare dingen opgeleverd bij de kinderen”, zegt Broekmans.

Ook hoogleraar gynaecologie Hans Evers (UMC Maastricht) is teleurgesteld door de beslissing. „Nu zal het ziekenhuis in Brussel wel worden overspoeld met Nederlandse vrouwen die er hun eicellen willen laten invriezen.”

De vereniging van gynaecologen, NVOG, wil binnenkort praten met de CCMO.

    • Frits Baltesen