Veeg je voeten niet, doe gewoon je schoenen uit!

„Goed je voeten vegen voordat je je huis binnengaat”, zegt toxicoloog Marc Ruijten over het gevaar van roetdeeltjes die vrijgekomen zijn na de brand in Moerdijk (NRC Handelsblad, 7 januari). Is dat wel voldoende? Beter is die schoenen uit te doen vóór je je huis binnengaat. Het allerbeste is echter áltijd je schoenen uit te doen ter wille van het binnenmilieu, omdat er sowieso veel gevaarlijk vuil op straat ligt dat onzichtbaar is. Vele jaren geleden vernam ik in een ministeriële werkgroep al eens dat bijvoorbeeld de banden van auto’s méér vervuiling met cadmium veroorzaken dan de totale metaalindustrie doet. Zo is er nog veel meer ‘onbekende’ vervuiling waar vrijwel niemand bij stil staat. Dat is de reden dat al vele decennia geleden in mijn gezin de regel is ingevoerd altijd de schoenen uit te doen bij thuiskomst.

Jaap Remmelzwaal

Amersfoort

    • Jaap Remmelzwaal