Stijging waterpeil Rijn valt mee, maar in Limburg nog wel wateroverlast

Tegen de verwachting in stijgt het waterpeil van de Rijn de komende dagen minder hard, meldt Rijkswaterstaat. Maandag zal het waterpeil bij het Gelderse Lobith waarschijnlijk niet hoger dan 15,35 meter boven NAP komen.

Donderdag voorspelde Rijkswaterstaat nog dat dit ruim zestien meter zou worden. De waterkeringen bij Lobith zijn berekend op een waterstand van 17,65 meter. Hoe hoog het water precies zal komen is afhankelijk van smeltwater en regen in Duitsland.

Bij Lobith staat het water op zaterdag om 21.00 op 1494 cm volgens RijkswaterstaatBij Lobith staat het water op zaterdag om 21.00 op 1494 cm volgens Rijkswaterstaat

Het water in de Rijn stijgt dit weekeinde weer na een lichte daling deze week. De waterschappen houden de dijken langs de Rijn, de Waal en de IJssel goed in de gaten.

F-16 inspecteert Limburgse dijken
De luchtmacht heeft gisteren een F-16 ingezet om de dijken in Noord- en Midden-Limburg te inspecteren. Dat gebeurde op verzoek van het Waterschap Peel en Maasvallei. Zij wilden aanvullende informatie naast die van de dagelijkse controles van dijkwachten en medewerkers van het waterschap. De F-16 maakte opnames van een deel van de dijken langs de Noord-Limburgse Maas. Op basis van deze gegevens concludeert het waterschap dat de dijken stabiel zijn.

Waterhoogtekaart van RijkswaterstaatWaterhoogtekaart van Rijkswaterstaat

Defensie pendelt ook inwoners naar huis in Limburg
Defensie heeft ook voertuigen beschikbaar gesteld om inwoners van Bergen en Aijen van en naar de Limburgse dorpskernen te brengen. Het hoge water heeft deze kernen geïsoleerd, meldt de brandweer tegenover persbureau Novum. Inwoners kunnen tot 22.00 uur gebruikmaken van de pendeldienst. Zondag wordt bekeken of de pendeldienst moet worden voortgezet.

De Maas zal naar verwachting niet verder stijgen aangezien er geen hevige regenval meer wordt verwacht in Frankrijk en de Belgische Ardennen. Waarschijnlijk zal het waterpeil bij de Limburgse dorpen in het uiterste noorden van Limburg  in de loop van zondag weer dalen.

    • Hans Klis