Spanje wil ook John Demjanjuk berechten

Spanje heeft gisteren een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de van oorlogsmisdaden verdachte John Demanjuk. De hoogste rechtbankheeft hem gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor zijn betrokkenheid bij de dood van tientallen Spanjaarden in het vernietigingskamp Flossenburg, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Demjanjuk, die op dit moment terecht staat in Duitsland in wat daar vermoedelijk het laatste grote naziproces is, zou een bewaker zijn geweest in Flossenberg. Daar zaten volgens de rechter 155 Spanjaarden, van wie er 60 omkwamen. Demjanjuk wordt beschuldigd van „medeplichtigheid aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid”.

Hij zou na zijn proces in Duitsland uitgeleverd moeten worden.

De 90-jarige Demanjuk ontkent betrokkenheid. Hij zegt nooit bewaker te zijn geweest in enig nazikamp en zegt dat hij grootste gedeelte van de oorlog zelf als gevangen Sovjetsoldaat in concentratiekampen doorbracht.

De aanklacht tegen Demjanjuk werd al op 7 januari opgesteld maar pas gisteren openbaar gemaakt. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Justitie zei gisteren nog geen informatie te hebben ontvangen over de aanklacht noch een internationaal arrestatiebevel te hebben gezien.

De rechter die het bevel heeft uitgevaardigd is Ismael Moreno, die sinds 2008 onderzoek doet naar Demjanjuk op verzoek van Spaanse nabestaanden van de slachtoffers van Flossenberg. Moreno maakte gebruik van het principe van universele rechtspraak, die het Spaanse rechters toestaat om misdaden te onderzoeken die buiten Spanje zijn gepleegd, mits ze ernstig genoeg zijn.

Demanjuk staat in Duitsland terecht voor betrokkenheid bij de moord op circa 28.000 joden in het vernietigingskamp Sobibor (AP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Spanje wil ook Demjanjuk berechten (15 januari, pagina 6) is de naam van het concentratiekamp Flossenberg in Duitsland verkeerd gespeld. Flossenbürg, gelegen in Beieren, is de juiste spelling. Ook was het kamp geen vernietigingskamp. Niettemin kwam een op de drie gevangenen om door uitputting.