selectie zaterdag

informatief

Der Amerikanische Bürgerkrieg. Eerste twee afleveringen van veelgeprezen, negendelige serie uit 1989 van Ken Burns over het bloedigste conflict uit de Amerikaanse historie. De oorlog duurde van 1861 tot 1865 en kostte 600.000 levens. Inzet was, behalve de afschaffing van de slavernij, de macht van de federale regering over de afzonderlijke staten. Arte, 14.00-16.45u.

Das Duell: Porsche gegen Volkswagen. In 2009 barstte een overnamestrijd los tussen beide autoconcerns. Porsche deed pogingen een meerderheidsbelang in VW te verwerven en leende daartoe miljarden, maar kwam door die schuldenlast aan de rand van de afgrond te staan. VW moest het merk redden. Deze film doet vooral verslag van de gespannen verhoudingen tussen Ferdinand Piëch en Wolfgang Porsche, beiden erfgenaam van Ferdinand Porsche, de grondlegger van zowel VW als het sportwagenmerk. Michael Wech maakte, met behulp van leden van de families, deze reconstructie. Arte, 16.55-17.45u.

Zembla: Asbest in de klas. Documentaire over het in veel Nederlandse scholen en andere gebouwen aanwezige asbest en de dodelijke gevolgen van asbestkanker, waaraan in ons land jaarlijks 700 mensen zouden overlijden.Ned.2, 22.35-23.20u.

amusement

The Magicians. Show waarin Britse beroemdheden als assistent optreden van illusionisten en goochelaars. Het publiek in de studio stemt voor de meest spectaculaire truc. Presentatie: Lenny Henry.BBC 1, 20.00-21.00u.

Sherlock. Serie naar de verhalen van Arthur Conan Doyle, met Benedict Cumberbatch als een nogal onuitstaanbare en cocaïne spuitende Holmes en Martin Freeman als Watson. Canvas, 20.40-22.10u.

Cinémas. Filmmagazine, gepresenteerd door Serge Moati. Vanavond o.a. actrice Carole Bouquet over Libre échange van Serge Gisquière, recente film-dvd’s en ander nieuws. NL ondertiteld. TV5, 23.53-1.00u.