Scholieren gehuurd voor witwassen geld

Op middelbare scholen in Amsterdam zijn verschillende leerlingen in de onderbouw (tot 15 jaar) de laatste weken slachtoffer geworden van fraude. Ze hebben hun pinpas en pincode afgestaan in ruil voor een kleine beloning. Criminelen hebben het rekeningnummer daarna gebruikt om zwart geld wit te wassen.

Dit blijkt uit een mailtje dat het Montessori Lyceum Amsterdam deze week naar ouders van duizend leerlingen heeft gestuurd. „Leerlingen moeten begrijpen dat snel geld verdienen niet bestaat”, zegt conrector Peter Romein.

De fraude werkt zo: de dader belooft een leerling bijvoorbeeld 50 euro per transactie in ruil voor diens bankpas en pincode. Vervolgens stort hij zwart geld op het rekeningnummer van de scholier. Met de pinpas van de scholier neemt hij dat bedrag weer op, minus de beloofde 50 euro. Zo is het geld wit geworden.

Zodra de bank meer van dit soort transacties ziet bij een minderjarige, blokkeert ze de rekening. Niemand kan bij het gestorte geld, waardoor de leerling opeens een schuld bij de dader heeft. Het kind wordt onder druk gezet om af te betalen. Een manier daarvoor is klasgenoten overtuigen dat zíj hun pinpas en pincode afstaan, tegen een kleine beloning.

Romein waarschuwt dat kinderen hierdoor een strafblad kunnen oplopen als mededader van witwassen, en dat banken hun een rekening kunnen weigeren.

Vorig jaar is een leerling van school gestuurd omdat hij medeleerlingen had geworven voor deze activiteit.

    • Frederiek Weeda