Politie naar Kunduz, expert stil

Nu het kabinet opnieuw een Nederlandse missie in Afghanistan wil, ditmaal naar Kunduz, staat plots een studie van onderzoeker Henk Sollie in het middelpunt van de belangstelling. In 2009 publiceerde hij bij de Universiteit Twente een kritisch rapport over de effectiviteit van politietrainingsmissies.

Maar Sollie, nu in dienst van de Politieacademie, praat daar niet meer over. Als journalisten hem bellen, verwijst hij door naar de voorlichter van de Politieacademie. Die zegt: „Dit onderwerp ligt nu zo gevoelig dat Sollie even geen mediaoptredens meer doet. Het is geen spreekverbod.” De voorlichter zegt dat het Sollie’s eigen afweging is.

Radioprogramma Argos, dat morgen een aflevering wijdt aan de missie, sprak Sollie net voor de overstap naar zijn nieuwe baan. In het interview wijst hij op het gebrek aan structuur bij de Afghaanse politie. „Voor hetzelfde geld ben je je eigen vijand aan het trainen. Wat soms gebeurd is.”