Ossen in Oss eren oude industrie

Ottmar Hörls goudkleurige ossekoppen voor Oss.

Levensgrote goudkleurige ossenkoppen, 150 stuks. Ze hangen vanaf 26 juni aan de gevels van belangrijke industriële panden in Oss en symboliseren de hoop op financieel betere tijden in de stad waar vorig jaar honderden mensen werden ontslagen bij farmaciegigant MSD, het voormalige Organon.

De ossenkoppen zijn het werk van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl (Nauheim,1950). Hörl maakt kunstwerken die bestaan uit grote hoeveelheden gelijksoortige sculpturen. Zo plaatste hij vorig jaar op het marktplein van het Duitse Wittenberg 800 plastic sculpturen van Maarten Luther, die hier in 1517 zijn stellingen tegen de verkoop van aflaten op de kerkdeur timmerde; het begin van het protestantisme.

Hörl maakte in het kader van de Olympische Spelen in Athene in 2004 10.000 uilen, symbolisch voor de godin Athene, in de olympische kleuren.

Museum Jan Cunen en de gemeente Oss hebben Hörl gevraagd met een hedendaags kunstwerk te reageren op de streekhistorische industrietentoonstelling Made in Oss… van vee tot MSD. Die toont vanaf 26 juni niet alleen weverij- en worstenmachines, maar verbeeldt ook verhalen over concurrentiestrijd, fusie en overname in de loop der tijden. Hörl bedacht de ossenkoppen die wat hem betreft de inspiratie en levendigheid uitstralen van het hier en nu. Als ze een maand hebben gehangen worden ze voor ongeveer 265 euro per stuk verkocht. Na afloop van elke tentoonstelling nemen bezoekers zijn sculpturen mee naar huis voor een schappelijk bedrag.

    • Esther Wittenberg