Nuchtere Nederlanders? Met al die meditatie zeker

Volgens Paul Gelderloos zou heel Nederland aan de Transcendente Meditatie (TM) moeten. De sektarische TM-beweging van Gelderloos timmert graag aan de weg met allerlei ‘wetenschappelijke bewijzen’ dat TM goed zou zijn voor iedereen; nader onderzoek leert echter dat de wetenschappers zelf fervente TM’ers zijn, dus zo wetenschappelijk is het allemaal niet. Maar een ander probleem is veel groter. Al vele jaren poogt de TM-beweging haar invloed te doen gelden in de samenleving. In Amerika en Duitsland zijn er al rechterlijke uitspraken geweest die het toepassen van de TM op openbare scholen verboden vanwege het religieuze karakter ervan. Op particuliere scholen mag je natuurlijk meer doen, maar de toepassing van de TM is ronduit gevaarlijk voor de wat minder stabiele geest. Bovendien grenst het aan flessentrekkerij omdat je na betaling van een groot bedrag een zogenaamde ‘persoonlijke’ mantra krijgt (een woordje dat je meditatief moet reciteren), maar door beloofde geheimhouding kom je er moeilijk achter dat elke mantra (er zijn er 16) gewoon aan je leeftijd gekoppeld was.

Jammer dat er nog mensen zijn die werkelijk geloven dat je door meditatie echt jezelf gewichtloos kunt maken. Ik ben van Indiase afkomst maar verbaas mij over de vermeende ‘nuchterheid’ van de Nederlander.

Robert H. Swami Persaud

Wijchen

    • Robert H. Swami Persaud