Tunesische premier bereid te praten over coalitieregering

Smoke billows from a French and a Tunisian supermarket on January 15, 2011 in La Gazella city near Tunis. Tunisia's speaker of parliament took power on todya amid chaotic scenes in the streets of the capital after President Zine El Abidine Ben Ali fled from protests after 23 years of iron-fisted rule. The army locked down central Tunis to prevent further demos and AFP reporters saw soldiers and plainclothes security personnel dragging dozens of suspected looters out of their cars at gunpoint and taking them away in trucks. AFP PHOTO / FETHI BELAID Rook stijgt op uit een Franse en Tunesische supermarkt vlakbij Tunis. Foto AFP / Fethi Belaid

De Tunesische regeringspartij is bereid om een coalitieregering te vormen met de oppositie. Dat heeft een oppositieleider vanmiddag gezegd na gesprekken met premier Mohammed Ghannouchi. Het vormen van een nieuwe coalitie is nodig nadat president Ben Ali gisteravond zijn regering ontbond en het land ontvluchtte.

Eerder vanmiddag werd bekend dat Tunesië een nieuwe interim-president krijgt: Fouad Mebazzaa (wiki). Hij is de leider van het lagerhuis in het Tunesische parlement en heeft zestig dagen de tijd om verkiezingen te organiseren. Dat meldde het hoofd van de Tunesische Constitutionele Raad vanochtend. Mebazzaa volgt Ghannouchi (wiki) op, de ex-premier van Ben Ali die gisteren na diens vertrek kortstondig interim-president werd. Ghannouchi is inmiddels weer premier.

De politieke situatie in Tunesië is momenteel “zeer vluchtig”, zegt Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad:

“Het verbaast me niet dat er alweer een nieuwe interim-president is benoemd. Ghannouchi werd gezien als een echte technocraat. Vorig jaar al waren er al berichten dat hij er mee op wilde houden. Met de benoeming van de parlementsvoorzitter verandert er op zich niets. Hij en Ghannouchi maken allebei deel uit van het systeem. Het is meer van hetzelfde.”

Of er in Tunesië snel nieuwe verkiezingen worden gehouden, zoals de Constitutionele Raad van het land wil, weet volgens Roelants niemand. Ook is het onzeker of er echte politieke verandering komt:

“De elite gaat die verkiezingen uitschrijven. Het ziet er niet naar uit dat de partij van Ben Ali zomaar zal accepteren dat zij terzijde wordt geschoven. De gevestigde oppositiepartijen zijn partijen met weinig achterban. Bovendien waren de protesten van de afgelopen weken richtingloos. Een gemêleerd gezelschap van hooligans, werkloze jongeren, advocaten en journalisten heeft de president weggejaagd.”

De staatstelevisie meldde rond elf uur vanochtend dat het Tunesische luchtruim en de vliegvelden in het land weer open zijn. Die werden gisteravond door het Tunesische leger gesloten en ontruimd, nadat de onrust in hoofstad Tunis aanhield en de president veilig naar het buitenland vervoerd moest worden.

Persbureau AP meldt dat het belangrijkste treinstation van Tunis vannacht tot op de grond is afgebrand. Het station zou in brand zijn gezet door demonstranten. Ook vanochtend zijn er berichten over aanhoudende onrust in het Noord-Afrikaanse land. In de Ariana-regio, ten noorden van Tunis, zouden winkels geplunderd worden.

De Arabische Liga heeft vanochtend in een statement de leiders van Tunesië opgeroepen tot kalmte en het scheppen van eenheid:

“De Liga roept alle politieke krachten, vertegenwoordigers van de Tunesische maatschappij en officials op om gezamenlijk op te treden en zich te verenigen en nationale vrede te realiseren. Er moet een nationale consensus komen die de wil van het Tunesische volk respecteert.”

    • Pim van den Dool