Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

NCTb over Fitna: Wilders heeft ons nodig om in leven te blijven

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ging er de maanden voor het verschijnen van Fitna vanuit dat Geert Wilders zijn anti-Koranfilm 24 uur voor de première op internet, zou laten zien omdat hij wist dat hij de dienst nodig had ”om in leven te blijven”. In een bericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag van 1 februari staat dat een hoge ambtenaar  er vertrouwen in heeft dat Wilders dit wel zal doen omdat, zo staat er letterlijk, ”he knows he needs us to stay alive”.

De hoge ambtenaar heeft dit gezegd in één van de vele contacten die de ambassade in Den Haag had met Nederlandse autoriteiten in de maanden voordat Fitna uitkwam. De Amerikanen stuurden vele berichten naar Washington met nieuwe inschattingen van de verwachte verschijningsdatum en met speculaties over de inhoud van de film. Wilders bracht Fitna uiterindelijk op 27 maart 2008 uit, op de website liveleak.com. Hij liet de film niet 24 uur eerder aan de NCTb zien, maar slechts drie uur.

Wilders: onsmakelijk en ongepast
De PVV-leider reageert fel op de uitspraak van de hoge NCTb-medewerker. “Ongepast en onsmakelijk”, zegt hij voor de camera van RTL Nieuws. “Het is geen wheelen en dealen met het leven van een Kamerlid. Dat is een hele foute opmerking.” Hij bekijkt nog of hij actie onderneemt tegen de NCTb, de dienst die medeverantwoordelijk is voor zijn beveiliging. “Ik moet kijken wat ik er mee ga doen. Dit is natuurlijk al een aantal jaren geleden. Maar spelen met iemands leven, he needs us to stay alive… Ik lach er nu om, maar het is natuurlijk triest. Ik zal kijken wat ik daar wel of niet voor vervolg aan geef.”

Grote opluchting bij Amerikanen na Fitna
De Amerikanen namen de film van Wilders zeer serieus, zo blijkt uit de cables die in het bezit zijn NRC, RTL Nieuws en de NOS. Eind januari 2008 stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington een bericht naar alle diplomatieke posten met een oproep om alert te zijn, en om extra veiligheidsmaatregelen te nemen vanwege de vrees dat de film kon leiden tot aanslagen of gewelddadige demonstraties. De dag na het verschijnen van Fitna stuurde de ambassade in Den Haag een bericht waarin met grote opluchting werd gemeld dat de reacties op de film erg kalm waren. Ook in het buitenland leidde de film van Wilders nauwelijks tot problemen.

Amerikanen: Wilders is extreem-rechts
In een al eerder bekend geworden cable, van 6 juli 2009, wordt Wilders omschreven als ”de goudgekuifde rebelse politicus” die “geen vriend van Amerika” is. De ambassade omschrijft hem zo omdat hij tegen Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan is, omdat hij gelooft dat Ontwikkelingssamenwerking weggegooid geld is, omdat hij tegen NAVO-missies is buiten het grondgebied van de geallieerden en omdat hij angst en haat aanwakkert tegen immigranten. Ook wordt Wilders in een bericht extreemrechts genoemd. “Dat is een hele foute typering van de Amerikanen”, zegt Wilders. Over het feit dat hij geen vriend van Amerika zou zijn, zegt hij: “Dat wijst op een bekrompen geest.”

Een stelletje amateurs
Dat de diplomatenpost nu voor een groot deel op straat ligt, noemt Wilders genant. “Ik vind het heel erg dat bij de vertegenwoordiging van één van de belangrijkste landen, dat daar dit soort diplomaten zitten. Die dit soort grote onzin aan hun president, of het nou Obama of Bush is, verkondigen.” Hij noemt de diplomaten ”een stelletje amateurs’

Door Herman Staal, chef politieke redactie NRC Handelsblad

Lees op deze overzichtspagina berichten die we over de cables schrijven en de bijbehorende telegrammen.