Mossadgier

Mossadgier

Vogelaars zijn perfecte spionnen. Ze hebben een goed excuus om overal en altijd met optische hulpmiddelen rond te kijken en notities te maken. Er zijn zelfs bekende ornithologen die ook werkelijk spion waren. Vogels die spioneren, kenden we nog niet. Tot vorige week in Saoedi-Arabië een vale gier (Gyps fulvus) werd gevangen die door de lokale pers werd uitgemaakt voor een agent van de Mossad, de gevreesde Israëlische geheime dienst. De vermeende spion is uitgerust met een zender op de rug, het vleugelmerk X63 en een serie (kleur)ringen aan de poten waarop onder andere ‘Tel Aviv Univ. Israel’ te lezen is. Het bericht over de gearresteerde Mossadgier werd opgeblazen tot wereldnieuws.

De Israëlische autoriteiten ontkenden dat X63 onderdeel is van een ‘zionistisch complot’. Gierenkenner Ohad Hatzofe liet weten dat de vogel een satellietzender droeg om zijn trekwegen en verspreidingsgebied in kaart te brengen, en vroeg om vrijlating. Inmiddels heeft prins Bandar bin Saud al Saud de media gekapitteld en verklaard dat de gier geen Israëlisch spionagesysteem droeg en losgelaten zal worden. Of de Mossadgier zijn gps-zender mag houden, is onbekend.