Mini-Tyrannosaurus

Eodromaeus murphi
Eodromaeus murphi

Helemaal aan het begin van het dinotijdperk liep op aarde een kleine dinosaurus rond. Hij had lange achterpoten waarmee hij hard kon rennen. Zijn korte armen eindigden in stevige grijpklauwen, en zijn puntige tanden waren gekarteld.

Het is wel duidelijk: deze Eodromaeus murphi was een jager. Volgens zijn ontdekkers was hij een vroege voorouder van grote vleesetende dinosauriërs, zoals Tyrannosaurus rex en Velociraptor. Dat schrijven ze in het tijdschrift Science.

Er is één belangrijk verschil: Eodromaeus was klein. Van kop tot staart was hij maar 1,20 meter – zo lang als een kind van zes.

Japanse onderzoekers ontdekten het kleine skelet al in 1996. Ze vonden het in 230 miljoen jaar oude rotsen in het noordoosten van Argentinië. Daarna duurde het jaren voordat ze het keiharde steen eromheen hadden weggebeiteld, en ze het skelet goed konden bestuderen.

Toen konden ze ook de verschillen zoeken met het even oude skelet van een andere dino, uit dezelfde streek. Die dino was Eoraptor genoemd. Van hem dachten dino-experts namelijk ook dat hij een voorouder van de grote jagers was.

Maar nu ze de twee hebben vergeleken, denken ze dat niet meer. Eoraptor was een voorouder van grote grazers zoals Diplodocus, zeggen ze. Wegens zijn grote neusgaten bijvoorbeeld. Hoe de twee kleine dino’s later die reusachtige achterachterkleinkinderen konden krijgen, is nog een raadsel.

Margriet vd Heijden

    • Margriet vd Heijden