Mijd een monorelatie

Voor Hoogopgeleide jonge vrouwen

Winst Inkomenszekerheid

In 1900 was je als academicus bijna een bezienswaardigheid. Maar in 2009 liepen er 233.000 studenten rond op universiteiten plus pakweg 400.000 op het hbo. Ongeveer een op de drie Nederlanders is hoogopgeleid. Meer dan de helft daarvan is vrouw. En dat worden er steeds meer.

Veel hoogopgeleide vrouwen zien alleen de hoogopgeleide man als prins op het witte paard. En voor ze het beseffen, hebben ze een monorelatie. Dat is een koppel met allebei een goede baan in loondienst en beiden gespecialiseerd in een functie waarvan er duizenden zijn, terwijl je samen dingen doet die vrijwel elke hoogopgeleide doet, zoals een hoge hypotheek afsluiten, studieschulden afbetalen, bijzondere reizen maken en investeren in de scholing van je 1,8 kinderen.

Dat is riskanter dan het lijkt. Weliswaar beloofde onze markteconomie gouden bergen, maar stapje voor stapje verdwijnt de vroegere baan- en inkomenszekerheid en verkrappen de uitkeringen, terwijl de vaste lasten aan hypotheek, huur, verzekeringen, gezondheidszorgkosten en pensioenpremies voor velen een almaar groter deel van het inkomen gaan uitmaken.

Tel hierbij de risico’s van informatietechnologie en globalisering. Het wordt, afhankelijk van iemands functie, steeds eenvoudiger om een Hollandse hoogopgeleide te vervangen door een Aziatische knappe kop tegen een fractie van de kosten. Monorelaties maken daarop extra kans, want beide partners kunnen worden weggereorganiseerd, terwijl beide inkomens hard nodig zijn om de vaste lasten op te hoesten.

Het is hoog tijd dat jonge vrouwen serieus gaan denken over downdating. Dat is een relatie zoeken met iemand die minder hoog is opgeleid. Vroeger deden vrijwel alle mannen dat, waardoor ze ongestoord aan hun carrière konden werken. Bij thuiskomst stonden de pantoffels en de maaltijd klaar, en het gezin draaide op rolletjes. Een slimme studente houdt daarom haar ogen ook open voor de wat lager opgeleide, optimistische alleskunner met humor, twee rechterhanden, een goed humeur en tijd voor de kinderen. Want is het nou echt leuk: een hoogopgeleide partner die (net als jij) zestig uur per week netwerkt en zwoegt op een kantoor?

Snel verdienen

Juich het toe als je partner het qua werk over een andere boeg wil gooien. Een mooie combinatie is een koppel waarvan er eentje werkt met zijn hoofd en de ander met zijn handen. Of de een in loondienst, terwijl de ander bouwt aan een eigen zaak. Wordt de eerste dan wegbezuinigd, dan kan die zijn partner bijstaan. Groeit het bedrijfje als kool, dan treed je toe als zakenpartner.

Risico

Werk aan veelzijdigheid en multi-inzetbaarheid. Dat verkleint de kans dat je zonder inkomen komt te zitten.

    • Erica Verdegaal