Metalen clip nekt pinguïn

Pinguïn nummer 378. Met metalen clips kunnen onderzoekers op grote afstand individuele vogels herkennen in de kolonies. Foto Benoit Gineste
Pinguïn nummer 378. Met metalen clips kunnen onderzoekers op grote afstand individuele vogels herkennen in de kolonies. Foto Benoit Gineste

Het begeleidend commentaar in Nature van 13 januari noemt het cynisch “het prijskaartje” van pinguïnonderzoek. Van koningspinguïns (Aptenodytes patagonicus) met een metalen clip aan hun vleugel waren na tien jaar 16 procent meer vogels gestorven ten opzichte van pinguïns met een kleine transponder onder de huid. Ook kregen ze 39 procent minder kuikens dan normaal. De Franse biologen die het onderzoek uitvoerden zeggen dat hiermee voor het eerst is aangetoond dat het clippen van pinguïns ernstige langetermijngevolgen heeft voor de Zuidpoolvogels. “Daarmee is het idee dat de dieren zich uiteindelijk aanpassen aan de clips gelogenstraft”, schrijft het team onder leiding van Yvon Le Maho van de Universiteit van Straatsburg. “Ons onderzoek zet vraagtekens bij het cliponderzoek dat nog steeds doorgaat.”

De clips kunnen pinguïns verwonden en ze gaan er langzamer door zwemmen. Het reflecterende metaal maakt de dieren ook extra zichtbaar voor roofdieren. Hoewel dit al in eerder onderzoek werd geconstateerd, ging het clippen door. De Fransen laten nu zien dat geclipte pinguïns in de zomer langer onderweg zijn om voedsel te zoeken en dat zij later in het broedgebied arriveren, waardoor de kans op succesvol jongen grootbrengen verminderd is. Daarvan worden vooral zwakkere vogels de klos.

Maar nog niet iedereen is overtuigd dat de clips moeten worden afgeschaft. “De Franse studie toont aan dat deze clips de koningspinguïns schade berokkenen”, zei pinguïnsexpert Dee Boersma van de University of Washington tegenover de Amerikaanse radiozender NPR. “Maar niet alle clips zijn hetzelfde en het hangt ook van het soort pinguïn af.” Boersma doet al dertig jaar onderzoek aan Magelhaenpinguïns in Argentinië. Aluminium clips bleken schadelijk, roestvrijstalen niet, zegt zij.

Boersma hoopt dat niet het kind met het badwaterwordt weggegooid. Het volgen van pinguïnpopulaties is belangrijk om klimaatverandering in kaart te brengen. Boersma: “We willen de dieren geen schade toebrengen, maar we zullen wel moeten als we individuen willen volgen.”

    • Sander Voormolen