Meer Duitse boerderijen dicht door dioxineschandaal

Kippen op een boederij in Schleiden, Duitsland. Foto Reuters / Ina Fassbender

De Duitse autoriteiten sluiten nog eens 934 boerderijen uit angst dat het vee besmet is met het kankerverwekkende dioxine. Het ministerie van landbouw nam die beslissing nu blijkt dat nog een producent van veevoer verdacht wordt van het leveren van verontreinigd veevoer. Wegens de verdenkingen van dioxinevergiftiging zijn in heel Duitsland al bijna vijfduizend veehouderijen gesloten.

De producent uit de deelstaat Nedersaksen leverde veevoer aan de ruim negenhonderd bedrijven. De verkoop van eieren, gevogelte en varkensvlees van de landbouwbedrijven is stilgelegd om te voorkomen dat mogelijk met dioxine besmette producten worden verkocht.

De Duitse minister van landbouw Ilse Aigner heeft ook de minister-president van Nedersaksen gesommeerd om ‘voor vanavond’ diegene die verantwoordelijk is voor het toezicht op de veevoerproducent op het matje te roepen.

Op 5 januari bleek dat er een lading van eieren die mogelijk besmet waren met dioxine in december vanuit Duitsland naar Nederland zijn geëxporteerd. Deze eieren zijn niet in Nederlandse winkels terechtgekomen. Volgens NRC Handelsblad medisch redacteur Wim Köhler is het terecht dat dioxine uit de voedselketen geweerd wordt, maar is het risico voor de volksgezondheid gering:

“Dioxine bouwt zich op in je lichaam. Het is dus geen acuut gif. Het lost op in lichaamsvet en kan vrijkomen als je veel vet kwijtraakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij jonge moeders die baby’s borstvoeding geven.  En baby’s in het bijzonder moeten geen hormoonverstorende stoffen toegediend krijgen.”

Vorige week brak het dioxineschandaal uit toen uit onderzoek bleek dat er extreem hoge concentraties van de stof waren aangetroffen in een aantal kippen en eieren. Deze ontdekking leidde tot de ontdekking dat het voer van veevoerfabrikant Harles und Jensch te veel dioxine bevatte. De Duitse autoriteiten legden daarop de verkoop bij duizenden boerderijen stil.

    • Hans Klis