Marine Le Pen volgt haar vader op

(FILES) - A picture taken on December 19, 2010 in Henin-Beaumont, northern France, shows French far-right Front national (FN) deputy President Marine Le Pen, daughter of French FN president Jean-Marie Le Pen, speaking during a meeting. Marine Le Pen is candidate for the Front National presidency against FN second vice-president Bruno Gollnisch. The election is scheduled during the 2011 January party's congress. Marine Le Pen and second vice-President Bruno Gollnisch are both candidates for the succession of Jean-Marie Le Pen at a party congress, on January 15 and 16, 2011 in Tours. AFP PHOTO FRANCOIS LO PRESTI

Marine Le Pen volgt haar vader op als leider van de extreemrechtse partij Front National. Ze is vermoedelijk de presidentskandidaat voor de partij volgend jaar.

Le Pen haalde ruim tweederde van de stemmen bij de verkiezing om het leiderschap in haar partij. Ze versloeg daarmee ruimschoots haar rivaal vice-voorzitter Bruno Gollnisch. Dit melden verschillende Franse media.

Haar vader Jean-Marie Le Pen werd in 2002 nog tweede in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij verloor uiteindelijk van Jacques Chirac. Hij heeft vijf pogingen gedaan het presidentschap te verwerven, maar faalde elke keer. Toch is het Front National al jarenlang goed voor zo’n 15% van de stemmen.

Jean Marie Le Pen blijft erevoorzitter van het Front National.

Sympathie voor extreemrechts groeit
Onder de aanhang van de UMP, de partij van president Sarkozy, is de sympathie voor de ideeën van extreem-rechts sterk gegroeid, van 20 procent een jaar geleden tot 32 procent nu. Uit de grafieken blijkt dat steeds meer rechtse kiezers wel iets voelen voor samenwerking met het Front National – al laten die ook zien dat nog de helft van de rechtse kiezers tegen samenwerking is.

    • Peter van der Ploeg