Maatregelen UEFA?

De clubs in de hoogste Europese voetbaldivisies leden in 2009 een verlies van 1,2 miljard euro. Hoe wordt het voetbal weer gezond?

Danny Hesp, oud-Ajacied en voorzitter van de Vereniging van Contractspelers: „In Nederland is dat duidelijk. Clubs moeten de tering naar de nering zetten. Er moeten gezonde salarishuishoudingen komen. Dat betekent dat maximaal 60 procent van de begroting aan salarissen wordt gespendeerd. In het buitenland gelden andere regels. In Engeland en Spanje kunnen de clubs ongelimiteerd schulden maken. Daarom moeten er Europese richtlijnen komen wat betreft begrotingen en schulden. Een wereldwijd, of in ieder geval Europees, licentiesysteem moet worden ingevoerd waarvoor clubs zich aan financiële reglementen moeten houden. Gebeurt dat niet, dan volgen sancties. UEFA-voorzitter Michel Platini wil clubs over een aantal jaar uitsluiten van Europees voetbal wanneer de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten. Ik zie het echter niet zo snel gebeuren dat clubs als Valencia, Chelsea en Real Madrid niet mogen meedoen aan de Champions League. Maar in een paar jaar kan veel gebeuren.”

Joop Alberda, oud-directeur van Cervélo-wielerploeg en oud-bondscoach gouden volleybalploeg Atlanta: „Ze moeten ooit een keer toegeven aan salary caps. Er moet een limiet komen aan de bedragen die clubs kunnen spenderen aan spelerssalarissen. Iedereen moet inzien dat het belang van het voortbestaan van het voetbal groter is dan het belang van het succes van een individuele club. Het is goed dat Platini de verantwoordelijkheid op zich neemt. Er moet een middenweg worden gevonden tussen het Angelsaksische transparante systeem en het Zuid-Europese systeem. In Zuid-Europa nemen ze het niet zo nauw met de waarheid en transparantie. Daar is een individuele voorzitter het belangrijkst. Ego en status tellen. Die individuele voorzitter is bereid grote risico’s te nemen. Tegen hen kun je niet zeggen dat ze volledig transparant moeten handelen. Een klein beetje mee bedriegen moet kunnen. Een beetje geld lenen en net iets meer uitgeven dan je zelf hebt hoort erbij. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.”

Dick Schneider, spelersbegeleider en oud-international: „De captains of industry hebben deze malaise veroorzaakt. Mensen die in het zakenleven ondernemingen groot en winstgevend hebben gemaakt en vervolgens in het voetbal terecht zijn gekomen. Bij de clubs werden door diezelfde mensen vervolgens fouten gemaakt door emotie en de jacht naar succes. Er is niet goed genoeg gelet op de financiële situatie. We moeten terug naar de basis en wel onmiddellijk. Ik vraag me af of Platini zijn uitspraken nakomt. Of ook Chelsea en Real Madrid uitgesloten worden van deelname aan de Europese competities. Ik ben bang van niet.”

Henri van de Aat, commercieel directeur Ajax: „De realiteitszin is langzaam aan het terugkomen in de voetbalwereld. In het verleden is veel geld rondgepompt door transfers. Door de economische crisis kom je weer met beide benen op de grond. Transfers moet je alleen zien als leuk extraatje. Men maakt zich zorgen dat het helemaal fout gaat met het voetbal, maar dat gebeurt niet. Wij weten met z’n allen echt wel wat er moet gebeuren, het heeft alleen tijd nodig. Clubs zitten voor meerdere jaren vast aan contracten en salarissen, daar kun je dus niet van de één op de andere dag vanaf. Nederland doet het overigens nog niet zo slecht. Zo krijgt Ajax ongeveer 2 tot 3 miljoen euro voor televisierechten. Elke middelmatige club in Spanje ontvangt daar 45 tot 50 miljoen euro voor.”

    • Shari Kiljan