Kort nieuws Sport

Pechstein volgende maand terug op ijs

Door een onzer redacteuren

Berlijn, 15 jan. De Duitse schaatsster Claudia Pechstein maakt op 12 februari bij internationale wedstrijden in Erfurt haar rentree na een schorsing van twee jaar wegens afwijkende bloedwaarden in haar biomedisch paspoort. De vijfvoudig olympisch kampioene maakte dit gisteren bekend op haar website. Ze wilde eigenlijk terugkeren in het Italiaanse Baselga de Pinè, maar die wedstrijd werd om onduidelijke redenen uitgesteld. Pechstein (38) moet in Erfurt een tijd van 4.15 rijden op de drie kilometer om zich te kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City van een week later. Daar kan ze zich op de vijf kilometer plaatsen voor de WK afstanden, begin maart in het Zuid-Duitse Inzell. „Om daar voor eigen publiek aan de start te staan is mijn grote doel van dit seizoen”, aldus Pechstein.

Dortmund wint uit van Leverkusen

Berlijn, 15 jan. Koploper Borussia Dortmund heeft gisteren in de Bundesliga de uitwedstrijd tegen nummer drie Bayer Leverkusen met 3-1 gewonnen. Dortmund besliste de wedstrijd met drie goals in de eerste tien minuten na rust. International Kevin Grosskreutz strafte twee keer een fout in de verdediging van Leverkusen af. Mario Goetze zette de bezoekers op een 3-0 voorsprong, voordat Stefan Kiesling tien minuten voor de tijd tegen scoorde. Bij Leverkusen zat aanvoerder Michael Ballack op de reservebank, na een knieblessure die hem meer dan vier maanden aan de kant hield. Dortmund, dat 15 van de 18 competitiewedstrijden won, staat dertien punten voor op nummer twee Mainz en Leverkusen. (Reuters)

Ritzeges Chagin en Coma in Dakar-rally

Cordoba, 15 jan. Vladimir Chagin heeft gisteren bij de trucks de derde etappezege op rij behaald in de Dakar-rally. De Russische klassementsleider liet Firdaus Kabirov 48 seconden achter zich. Chagin is dichtbij zijn zevende eindzege in de Dakar. De Kamaz-coureur heeft voor de laatste etappe van vandaag een voorsprong van 31.19 minuten op Kabirov. Volkswagen-rijder Nasser Al-Attiyah uit Qatar eindigde bij de auto's als derde, maar zijn voorsprong op de Zuid-Afrikaan Giniel de Viliers bedraagt nog ruim 48 minuten. De dagzege was voor de Spanjaard Carlos Sainz. Bij de motorcoureurs ging de etappezege naar Marc Coma, die ruim zestien minuten voorsprong heeft in het klassement op de Franse titelverdediger Cyril Despres. (Novum)

Antillianen ‘onafhankelijk’ naar Spelen

Rotterdam, 15 jan. Antilliaanse sporters kunnen op de Olympische Spelen van 2012 onder olympische vlag en met de status van onafhankelijk atleet in actie komen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren besloten. Het IOC trekt in juli de erkenning in van het nationaal olympisch comité van de Nederlandse Antillen, omdat de Nederlandse Antillen als afzonderlijk land niet meer bestaat.

Na de Olympische Spelen in Londen moeten de Antilliaanse sporters een keuze maken tussen de NOC's van Nederland en Aruba. De Antillianen konden overigens al voor Nederland uitkomen. (Novum)

Koploper Zwolle verliest van Emmen

Rotterdam, 15 jan. FC Zwolle heeft gisteren thuis met 4-3 verloren van FC Emmen. Het was de tweede nederlaag van het seizoen voor de koploper in de eerste divisie. Zwolle kwam snel met 2-0 voor door doelpunten van Danny Schreurs en Pepijn Kluin in de tiende en dertiende minuut. Nadat Tjaronn Chery 2-1 had gescoord, maakte Bram van Polen er 3-1 van. Guus de Vries, Eldridge Rojer en Hans Denissen bogen de achterstand om in een zege voor Emmen. FC Volendam profiteerde niet van de misstap van de koploper. De ploeg van trainer Gert Kruys verloor in eigen huis met 2-1 van MVV. Daardoor is de achterstand op FC Zwolle elf punten, maar de Volendammers hebben nog wel een wedstrijd tegoed. RKC was met 3-1 te sterk voor Eindhoven. Helmond Sport speelde thuis gelijk tegen FC Den Bosch: 2-2. (Novum)